„Ta se po odběru rozpustí v solném roztoku, odfiltrují se pevné části a připravený roztok se podá sondou do tenkého nebo tlustého střeva. Účelem je rozmnožení zdravých bakterií a zabránění dalších opakování zánětlivých průjmů,” vysvětlila mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Dana Lipovská.

Dodala, že se jedná o slibnou metodu v případech, kde nezabírají ani vzácná drahá antibiotika.

Čtěte také: Obce bojují proti vyvážení kalů na pole. Vadí jim zápach i jejich původ

Zánět střev způsobený bakterií Clostridium difficile je infekční choroba, která může probíhat jako banální průjem, ale také jako život ohrožující nemoc.

„Je to především problém oslabených imobilních pacientů staršího věku ležících v nemocnici delší dobu, kteří jsou opakovaně léčeni antibiotiky. Dojde u nich k poruše rovnováhy střevní mikroflóry, což se projeví někdy až těžkým zánětem střev,” uvedla primářka infekčního oddělení Uherskohradišťské nemocnice Eva Černá.

Čtěte také: Ředitel nemocnice v Hradišti bude mít pod palcem i krajskou nemocnici ve Zlíně

Metoda popsaná už v roce 1958 je podle ní pro mnohé odpuzující. Spíše s ní souhlasí jedinci, které nemoc velmi sužuje.

„Zatím jsme na infekčním oddělení tuto terapii použili jedenkrát u pacienta, který trpí těžkou nevyléčitelnou chorobou a trpěl opakovanými clostridiovými průjmy. Byli jsme úspěšní, je již druhý rok bez potíží. V budoucnu tuto metodu chceme po dokončení erudice mladých lékařů u vytipovaných pacientů běžně používat,“ uzavřela primářka Eva Černá. 

Čtěte také: Ze zámeckého rybníčku v Bílovicích vytáhli utonulého muže