Přibližte, jak vaše centrum pomáhá?

Vznikli jsme v podstatě na jaře roku 2014, kdy se začaly pořádat první potravinové sbírky a vydávat je potřebným lidem organizovaně pod jedním charitním střediskem. Hlavním cílem našeho centra je přímá, tedy okamžitá pomoc lidem v nouzi. Jedná se o darování potravin, základních hygienických a jiných potřeb.

Pomáháte i jinak?

Žadatele můžeme také podpořit finančně, například úhradou obědů nebo školkovaného, léků, nutných pomůcek nebo domácích spotřebičů. Nejedná se o sociální službu, tak jak ji definuje zákon, ale z tohoto pohledu je to její doplněk. Pod naši činnost je také zahrnuta veškerá sbírková činnost – Tříkrálová sbírka, Postní almužna či zahraniční humanitární sbírky.

Jaroslav Vaďura z vinařství Vaďura v Polešovicích letos dokonce začal se sklizní rané odrůdy Kotrč už 15. srpna.
Vinobraní začalo díky teplu o týden dřív

Obecně se dá říct, že musí nějakým způsobem prokázat svou nouzi a také svou snahu ji řešit. To si ověříme buď sami vlastním sociálním šetřením anebo nám situaci žadatele potvrdí někdo jiný – například pracovníci sociálního odboru, starostové obcí, kněží a podobně. Pokud se samozřejmě jedná o akutní situaci, pomoc na nezbytnou dobu vydáme, a až poté se situací žadatele podrobněji zabýváme. Platí také, že žadatel musí vyčerpat veškerou pomoc od státu.

Kdo jsou nejčastějšími žadateli o pomoc?

Podporujeme lidi bez domova, maminky v azylovém domě, ale také lidi, kteří se zapletli do dluhů a teď se snaží z dluhové pasti vymanit. Bohužel, často se stává, že někteří z nich splácí pohledávky celý život. Velkou skupinu žadatelů tvoří matky samoživitelky. Mnohdy se jedná také o rodiny, které zasáhla vážná nemoc jednoho z členů.

Můžete uvést i konkrétní případ?

Stalo se, že onemocněl živitel rodiny starající se o nemocnou manželku a dvě školou povinné děti. Přes Sociálně právní ochranu dětí se na nás obrátil o pomoc. Rodině jsme pomohli s úhradou cest k lékaři na různá zdravotní vyšetření a pravidelně jim v tomto těžkém období poskytneme potravinový balíček. Jsou za tuto pomoc velmi vděční.

Zdá se, že jste pro některé lidi jakousi poslední záchranou v případě jejich akutní nouze…

Dá se to tak říct. V okamžiku, kdy sociální systém vyčerpá u klienta své možnosti, anebo klient na pomoc ze sociálního systému čeká, protože ta je často vázána na určitý datum přidělení finanční pomoci, je naše Centrum potravinové a materiální pomoci jediným zařízením, které žadateli poskytne pomoc okamžitě.

Obyvatelé bytového domu v Hradišti mají problémy se hmyzem. Prý kvůli sousedce, která sbírá oblečení.
Štěnice a rusi sužují obyvatele hradišťské bytovky

Kde získáváte potraviny a další zboží?

Pořádáme pravidelně potravinové sbírky ve farnostech a prodejnách Jednoty, jsme také členem Potravinové banky Zlín. Z tohoto zdroje získáváme potraviny ze supermarketů, které by se jinak, například z důvodu blížícího se konce doby trvanlivosti, musely zlikvidovat. Přes potravinovou banku jsme zapojeni do projektu FEAD (projekt Ministerstva práce a sociálních věcí ČR – pozn. aut.), který v současné době tvoří velkou část přijatých potravin a hygienických potřeb. Také se snažíme sami oslovovat výrobce a potravin a dalšího potřebného zboží. Finanční pomoc je pak poskytována z části výtěžku Tříkrálové sbírky.

Daří se vám pomáhat podle vašich představ?

Během kalendářního roku pořádáme deset sbírek a několik kampaní. Loni jsme takto získali a přerozdělili celkem jedenáct tun potravin a hygienických potřeb.

Mohou si k vám klienti přijít i pro rady?

Úzce spolupracuje s naším Odborným sociálním poradenstvím, které klientům pomáhá zejména řešit dluhovou problematiku. S klienty konzultujeme, jak se svou situací dál naloží, jak ji mohou řešit.

Uherskohradišťská nemocnice. Ilustrační foto.
Už žádné čekání. Zjistěte si, kolik je v nemocnici pacientů

Máte zajištěno, aby nedocházelo ke zneužití vašich darů ze strany klientů?

Každou žádost, pokud se jedná o finanční pomoc nebo dlouhodobější materiální výpomoc, schvaluje pětičlenná komise v čele s ředitelem Oblastní charity Uherský Brod Petrem Houštěm. Jednorázová pomoc je vydána na poukázku, kterou žadateli vystaví sociální pracovník, starosta, pracovník Hmotné nouze či jiná zodpovědná osoba. Jak už jsem ale řekl, snažíme se především najít pro klienta cestu z jeho situace.

Kolika osobám ročně vlastně pomůžete?

V roce 2016 jsme minimálně jednou podpořili 670 osob z regionu Uherskobrodska. A pro Centrum potravinové a materiální pomoci jsme přijali jedenáct tun potravin a hygienických potřeb.