„Přezuto samozřejmě již dávno mám. Ani ne tak kvůli policejním kontrolám, ale hlavně kvůli svojí bezpečnosti. Cesta se v zimě neudržuje a nerad bych skončil někde v příkopu,“ nechal se slyšet Zdeněk Seménka, který každý den dojíždí z Velehradu za prací na ranč do Divok.

Na muže v uniformách prý naráží pravidelně.

„Spíše tam však jezdí policisté z Morkovic, u Modré jsem je potkal spíš výjimečně. Z kroměřížské strany je také cesta od Zdounek k Bunči lépe udržovaná, od Modré to traktor projede jen občas,“ dodal majitel jezdecké stáje Aryman.

První sníh na silnici na kopci Sirákov nad obcí Liptál.
Bílý Sirákov. A bude 13 stupňů

Za letní pneu tvrdé sankce

Jeho slova potvrdila i mluvčí uherskohradišťské policie.

„Letos jsme v tomto úseku ještě žádnou kontrolu neuskutečnili. Pokud by se tam ale někdo vydal na letních pneumatikách, může se těšit na sankci až dva tisíce korun a jeden trestný bod,“ upozornila Milena Šabatová.

Stejná pokuta ale hrozí i řidičům, kteří po 1. listopadu vyrazí bez zimních pneumatik na jakoukoliv silnici, která je namrzlá či na ní leží souvislá vrstva sněhu nebo ledu.

V neděli po půlnoci došlo ke smrtelné dopravní nehodě u Moravského Písku.
Náraz do stromu stál řidiče u Uherského Ostrohu život

Majitelé aut jsou ale rok od roku zodpovědnější. Tvrdí to alespoň Miroslav Beníček z Autocentra MLM Uherské Hradiště.

„Lidé se začali objednávat včas, už přes měsíc přezouváme v kuse, vůbec se nezastavíme. Myslím, že tak sedmdesát procent našich pravidelných zákazníků už má zimní gumy,“ poznamenal Miroslav Beníček s tím, že termíny mají zaplněné až do druhého prosincového týdne.

Policie pátrá po muži z Uherského Brodu.
Policie už týden pátrá po seniorovi z Uherského Brodu

Servisy jedou naplno

Ještě lepší situace panuje na Uherskobrodsku.

„U nás má přezuto už tak devadesát procent lidí. Řidiči jsou v posledních letech, co se zpřísnily zákony, ukázněnější, většina chce mít auto před začátkem listopadu připravené,“ potvrdil trend Roman Tománek z brodského Pneuservisu BRT.

Oba se shodli, že zbytek majitelů aut přimějí k přezutí první vločky. „Jakmile začne sněžit, telefon nám vyzvání jako o závod,“ směje se Miroslav Beníček.

Povinnou zimní výbavu mají už naopak všechny autobusy, což stanovuje zákon. 

„I kdyby to ale nebylo povinné, zimní gumy bych stejně dával. Nemusíte ani jezdit do hor nebo na Vysočinu, i některé okresní cesty nejsou dobře udržované a rozhodně bych neriskoval, aby mi to někde ustřelilo,“ nechal se slyšet majitel autodopravy František Vybíral. 

Podívejte se na instalaci dopravních značek mezi Modrou a Bunčem

Úseky s povinnou zimní výbavou ve Zlínském kraji:

Zdounky - Modrá
Rožnov pod Radhoštěm - Valašská Bystřice
Prostřední Bečva - Pustevny na Radhošti
Velké Karlovice - Makov
Prostřední Bečva - Velké Karlovice

Dopravní značka „Zimní výbava“ platí od 1. listopadu do konce března a přikazuje řidiči motorového vozidla použití zimních pneumatik. U vozidel do 3,5 tuny musí být na všech kolech (hloubka vzorku nejméně 4 mm) a u vozidel nad 3,5 tuny pouze na hnaných kolech (hloubka vzorku nejméně 4 mm). Sankce za nedodržení této povinnosti je pokuta až 2000 Kč a 1 trestný bod.
Zimní pneumatiky jsou ale v ČR povinné od 1. 11. do 31. 3. nejen na označených úsecích, ale i pokud na silnici leží souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza. Dále pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na silnici během jízdy může souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza vyskytovat. Za nedodržení hrozí pokuta na místě až 2000 Kč, ve správním řízení až 2500 Kč. Zímní pneu by měla mít označení M+S, nejlépe se symbolem sněhové vločky. Staří gumy zákon nepředepisuje. Předpis platí podle zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 133/2011 Sb. § 40a, původně zákon č. 361/2000 Sb.

V Uherském Hradišti ve středu 22. listopadu dopoledne vztyčili vánoční strom. Jedná se o třináctimetrový smrk pichlavý, který pochází z ulice Zahradní na sídlišti Štěpnice.
Jak se bude jmenovat? Dnes se rozsvítí vánoční strom v Hradišti