A právě za nimi, třicet minut po páteční šestnácté hodině, vyrážejí dvě příslušnice okrskové volební komise, její zapisovatelka Eva Hanáčková a členka Renata Pešlová. Než jsem spolu s nimi opustil volební místnost, dozvídám se, že z 892 zapsaných velehradských voličů jich už celá čtvrtina vhodila svůj hlas do volební urny.

Ve společenském sále velehradského Charitního domova pro řeholnice Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje, jemuž vévodí Ježíš Kristus na kříži a Panna Marie s Jezulátkem, sedí u stolů ve svátečních černobílých řeholních oděvech jednatřicet řádových sester cyrilometodějek a na invalidních vozíčcích dvě žen yv oděvech civilních. „Nejstarší z nich je šestaosmdesátiletá tělesně hendikepovaná Marie Michálková, která na Velehrad přišla v roce 1953 z pražského Vincentina a pracovala u nás v administrativě. Volit tu s řeholnicemi bude vozíčkářka Hanička Bízová," informuje generální představená sestra Václava, civilním jménem Marie Dudová.

Jedním dechem dodává, že Hanka, která našla loni v lednu svůj druhý domov v Chráněném bydlení svatého Cyrila a Metoděje, který kongregace ve svém velehradském areálu vybudovala a od loňska provozuje, bude volit s řeholnicemi proto, že do volební místnosti na radnici se s vozíčkem nedostane.

V sále charitního domu, do něhož s volební schránkou vstupují členky volební komise, je ticho jako v kostele. Řeholnice sedí u stolů a nevedou žádné vzrušené debaty o tom, kdo by se měl stát budoucí hlavou státu, nehovoří o kladech a záporech kandidátů, ani o politice. Jedna po druhé předkládá členkám komise svůj občanský průkaz, přebírá obálku, a za jednou ze dvou plent do ní vkládá lístek jí vyvoleného prezidentského kandidáta. Kouzlo premiéry, které řeholnice čekalo, mají po vhození obálky do volební urny za sebou.

„Voleb se zúčastňuji pravidelně. Mám radost z toho, že jsem se dožila přímé volby prezidenta České republiky," říká spokojeně jednaosmdesátiletá sestra Damiána, u široké veřejnosti známá jako bývalá pěstitelka léčivých rostlin. Ona ani Hana Bízová neprozrazují, kterému z devíti zástupců pravice, levice, občanské společnosti, byznysu, protiunijní i proevropské politiky daly svůj hlas. „Volila jsem podle svého srdce. Já si myslím, že lidé si zvolí prezidentem Karla Schwarzenberga," řekne stroze Bízová.

Dvě řeholnice upoutané na lůžko, z nichž nejstarší je dvaadevadesátiletá Virginie Turzová, odevzdávají svůj hlas pro jednoho z prezidentských kandidátů v klauzuře, veřejně nepřístupné místnosti části charitního domu.

„Sto procent řeholnic z Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje přispělo k tomu, aby volba prezidenta patřila k nejúspěšnějším volbám v polistopadové historii Velehradu. Kandidáta na post hlavy státu jsem vybírala rozumem a srdcem," dává průchod pocitům z premiérové volby prezidenta sestra Václava, generální představená kongregace.

Související Nejstarší občanka Velehradu: Zvolila jsem si prvního i posledního prezidenta