Na třídenní putování, které začalo ve čtvrtek úderem poledne motlitbou Anděl Páně, a skončilo v sobotu odpoledne, se vydalo od velehradské baziliky třiadvacet pěších poutníků.

Ti s sebou podle pátera Peňáze nesli svoje osobní prosby a úmysly. Poutníci se na devětapadesátikilometrové trase z Velehradu na Hostýn modlili za církev a vlast, papeže, biskupy, kněze a kněžská povolání a rodiny.

„Za všechny, kdo v naší zemi nesou odpovědnost za společnost, za dary Ducha svatého pro ně, za Boží ochranu při opravách na Velehradě, za hluboké prožití cyrilometodějského jubilea v roce 2013 a za mír v Sýrii," svěřil se páter Peňáz.

„Pouť z Velehradu na Sv. Hostýn jsem absolvovala se svou sestřenicí Helenou Šturm a naší tetou Janou Morcinkovou poprvé. Odnášíme si z ní krásné zážitky," svěřila Barbora Šturmová z Českého Těšína.

Pěší pouť na trase, která je součástí Evropské poutní stezky I Cammini d´Europa, byla rozdělena do tří etap. Cíl té první byl v Napajedlech, druhé ve Štípě a třetí na Sv. Hostýně.

Každodenní putování bylo zakončeno bohoslužbou, kterou celebroval P. Jan Peňáz. Ten v průběhu pěšího putování účastníky také zpovídal, aby při večerních mších mohli přijat svaté přijímání.

„Na Hostýn dorazil v neděli odpoledne stejný počet věřící chodců, jaký vyšel ve čtvrtek z velehradské baziliky. Bohoslužbu sloužil v poutním domě, nikoliv v bazilice Panny Marii Svatohostýnské, opět páter Peňáz," informovala účastnice pouti šestadvacetiletá Petra Číhalová, pastorační asistentka arcibiskupství olomouckého pro Římskokatolickou farnost Velehrad.

„Jsem rád, že při letošní pouti na Sv. Hostýn nám přálo pěkné počasí. Takové štěstí jsme před dvěma roky neměli. Celé tři dny nás provázel déšť, ale navzdory němu jsme na Hostýn všichni dorazili," řekl spokojeně P. Jan Peňáz.