„Trvalejší déšť či silnější dešťové přeháňky nelze v nejbližších třech dnech očekávat. Ojedinělé přeháňky by se mohly na Slovácku objevit možná v pátek. Nepůjde ale o žádné velké úhrny," informovala meteoroložka Dagmar Honsová. Podle jejích informací by od středy mělo na Slovácku převažovat slunečné počasí a postupné oteplení až na tropických třicet stupňů celsia. „Z těchto veder pak mohou vznikat lokální bouřky, které by mohly být místy i intenzivní. Nelze také vyloučit ani silnější přeháňky. To je však zatím jen teoretická možnost. V těchto chvílích nic nenasvědčuje tomu, že taková situace v dohledné době nastane," dodala Dagmar Honsová.

Dobré zprávy s preventivním doporučením k obezřetnosti nastínila pro Slovácko také mluvčí Povodí Moravy a.s. Gabriela Tomíčková. „Trvalejší déšť má na Slovácku ustat v úterý navečer, a žádné větší nárůsty hladin tamních toků nepřepokládáme. Nelze ale zcela vyloučit lokální záplavy na menších říčkách, které může rozvodnit náhlá bouřka s přívalovým deštěm. Očekáváme ale, že v nejbližších dnech budou hladiny řek spíše klesat," sdělila Gabriela Tomíčková.

Starostové obcí na Slovácku jsou ale i přes pozitivní vývoj počasí ve střehu. Například březolupský starosta Petr Kukla pravidelně sleduje hlášení, které stejně jako jeho kolegové v ostatních obcích, dostává elektronickou poštou od krajského vedení hasičského záchranného sboru ve Zlíně. „Kvůli záplavám v jiných regionech jsme v pohotovosti. Sledujeme také hladinu našeho potoka. Domnívám se ale, že od středy, kdy se má počasí zlepšit, už nebude důvod k tak aktivnímu sledování stavu jeho hladiny," poznamenal starosta Březolup Petr Kukla.

SOUVISEJÍCÍ Voda s bahnem se prohnala Bystřicí pod Lopeníkem, zatopeno bylo patnáct domů