Projekt rovnoměrně rozděluje zhruba pětihektarovou plochu na ovocný sad a lesopark.

„Všechno máme připravené a čekáme už jen na podání žádosti o finance z evropských fondů. Vhodný dotační program bude vypsaný asi v září. Pokud peníze získáme, projekt realizujeme už v příštím roce,“ prozradil starosta Zapletal.

Sad bude obsahovat historické odrůdy dřevin, které pozvolna zanikají. Na Skale se tak zanedlouho objeví několik druhů třešní, hrušní, jabloní či vzácné oskeruše. V části lesoparku porostou duby, lípy, jasany nebo křoviny jako brslen, kalina, ptačí zob či líska.

Na vrcholku kopce by neměla chybět ani železodřevěná rozhledna. S tou ale aktuální projekt nepočítá. „Na stavbu vyhlídky musíme totiž čerpat peníze z jiného fondu. Proto bude mít samostatný projekt, který chci připravit v letošním roce,“ doplnil starosta.

Náklady na vyčištění Skaly a kompletní obnovu zeleně se pohybují kolem půl druhého milionu korun. Cena rozhledny ještě není stanovená. „Pokud půjde vše dobře, měli bychom do konce března příštího roku dokončit lesopark a sad a v následujícím roce postavit rozhlednu,“ upřesnil Zapletal.
Zkulturnění více než deset let zarostlého vrcholku se zamlouvá i Libuši Korvasové z Polešovic. „V dětství jsme si na Skalu chodívali hrát. Bude dobře, když se znovu zpřístupní. Byla škoda, že o ni v minulosti přestal být zájem,“ zmínila před časem Korvasová.

Obnovou historických lokalit se nezabývají pouze v Polešovicích.

Kompletní článek najdete v tištěném vydání Slováckého deníku a nově ve službě E-paper.