Udržení pořádku by podle polešovických radních mělo napomoct především plošné zavedení popelnic a sběrný dvůr, který zastupitelé nechají zbudovat příští rok.

„Dřív se skládky asi přehlížely. Dnes už jsou ale Polešovice vyčištěné i od odpadků, které obec hyzdily několik let. Uklizené je například i okolí cesty na Boršice, která se řadí mezi lokality s nejčastějším výskytem smetí,“ poznamenal polešovický starosta Michal Zapletal.

Dvacítka lidí nikdy neměla popelnice

Pořádek zatím v obci panuje i díky plošnému zavedení popelnic. „Asi dvacet lidí v minulosti popelnici vůbec nemělo a zbavovali se odpadků po svém. Teď ale nádoba na smetí stojí u každého domu. Věřím, že hodně pomůže i sběrný dvůr, který plánujeme na příští rok,“ dodal starosta.

Důležitou roli v razantní strategii radních hraje nově vzniklá komise životního prostředí. Jedním z jejích hlavních úkolů je dohlížet na pořádek v Polešovicích. „Odstranění černých skládek za pomoci myslivců, skautů i fotbalistů ukázalo, že spolupráce s obecním úřadem bude dobrá. V rozběhlé práci budeme tedy pokračovat. Zaměříme se taky například na ekologii, kterou sám učím,“ upozornil předseda komise a člen mysliveckého sdružení Ivan Burda. Odpadky se podle něj přes veškerou snahu objevují v přírodě dále. Případů znečištění však rapidně ubylo.

Přístup obyvatel obce hodnotí pozitivně i člen ekologického hnutí Děti Země Martin Hyťha. „Aktivity Polešovických jsou bezesporu chvályhodné. Plán, který zahrnuje i sběrný dvůr, má navíc velkou naději, že výskyt černých skládek v obci minimalizuje,“ míní Hyťha.

 

ZDE>SI TAKÉ PŘEČTETE DALŠÍ AKTUÁLNÍ ZPRÁVY ZTÝDENÍKU SLOVÁCKÉ NOVINY

 

Chcete reagovat na uvedený článek? Pište nám e-mailem na adresu:cervinka.noviny@seznam.cz