„Po čtrnácté hodině dostaly děti před vstupní branou do pohádkového království několik umělohmotných céček. Kluci a holky se buď sami nebo v doprovodu rodičů a prarodičů vydali na poklidnou stezku plnou pohádkových bytostí," uvedl Jaroslav Bičan, jeden z hlavních organizátorů v pořadí už osmého ročníku s názvem Procházka pohádkami.

U rozličných zázračných bytostí dostávaly děti další céčka a za splněné úkoly ještě nádavkem sladkosti. U mlynáře se mohly třeba zakousnout do takzvaných buchet „honzovek". Odvážní poutníci se potkali v pohádkové krajině nad hřištěm v Kudlovické dolině s Indiány, čerty, Krakonošem, Mankou, Trautenberkem, piráty z Karibiku či převozníkem Áronem, který je převážel přes řeku Acheron a ještě jim za to zaplatil céčky.

Příjemný začátek nebo konec pohádkové cesty čekal děti i „dospěláky" na hřišti. Tam mohli navštívit věštírnu, vytvořit si z kusu hlíny beztvaré prapodoby misku nebo vázičku, projít se na chůdách, nakouknout na mývaly nebo se naučit čarovat či žonglovat.

Pohádkově naladěné děti si mohly před večerem vyzkoušet výstroj zásahové jednotky kudlovických hasičů, prohlédnout si jejich moderně vybavené auto a s patřičným odstupem sledovat jejich zásah po havárii osobního vozidla. „Elán, spontánnost, pozitivní energie, pohoda, radost a nadšení čišela z dětí až do večera, kdy na hřišti vzplála velká vatra. Jak jsem tu dětskou drobotinu pozoroval, čtení pohádek by ji asi nezaujalo," nechal se slyšet František Hruška z Kudlovické doliny, který se po celé odpoledne otáčel s kladivy a dalšími nástroji u kovářské výhně a kovadliny.