Patrik Kunčar ve druhém kole senátních voleb, které se konaly v sobotu 18. ledna, porazil bývalého hejtmana Libora Lukáše. Na senátorském postu za obvod číslo 80 definitivně vystřídá Tomia Okamuru 19. března, kdy složí slib.

V čele brodské radnice je od roku 2010 a chce starostovat až do podzimních komunálních voleb. „Neuteču od rozdělané práce a mandát starosty dokončím. K tomuto rozhodnutí přispělo i to, že mi spousta Broďanů říkala, že by mi hlas dali, ale nechtějí, abych jim utekl do Prahy," objasnil Patrik Kunčar.

Přestože na řadu věcí mají zcela odlišný názor, k setrvání Patrika Kunčara v křesle starosty nemá opoziční zastupitel Ladislav Kryštof (ČSSD) větší výhrady. „Pokud má člověk schopnosti, zkušenosti a zázemí, tak se dva mandáty i přes větší vzdálenost zvládnout dají," podotkl.

Posty starosty a senátora bude Patrik Kunčar současně zastávat zhruba půl roku. „Plat starosty po zdanění činí zhruba čtyřicet tisíc korun," prozradil první muž Uherského Brodu.

Jednoduchou matematikou tedy dojdeme k částce asi čtvrt milionu korun, které přistanou na kontě Nadace Bratří Lužů. Nad projevenou podporou a důvěrou brodského starosty neskrývá radost Michal Bábíček, předseda správní rady nadace. „Nejde ani tak o konkrétní sumu, důležité je, že celý projekt má do budoucna smysl," uvedl Michal Bábíček. Nadace se hlásí k odkazu brodských rodáků, bratrů Bohuslava a Vojtěcha Lužových, kteří své životy položili během druhé světové války.

Na co konkrétně budou peníze použity, se zatím neví, hledají se vhodné projekty.

Nezávislá Nadace Bratří Lužů byla založena v říjnu loňského roku. Jejím hlavním posláním je pomáhat v regionu především v oblastech školství, vědy, kultury a sportu. Organizace chce přispívat k rozvoji pomoci sociálně slabým v regionu a stát se spolehlivým partnerem dobročinných a obecně prospěšných projektů. Členové správní rady pracují pro nadaci zásadně dobrovolně, bez nároku na mzdu či jinou formu odměny.

Udělám maximum, aby se práce senátora dotkla úřadování v Brodě pouze minimálně

Senátorský slib složíte už 19. března. Neutrpí vašimi povinnostmi v Praze fungování brodské radnice?

Udělám maximum pro to, aby se souběh práce senátora s prací starosty dotknul úřadování v Uherském Brodě pouze minimálně. Díky moderním technologiím naštěstí není nutné denně sedět v Praze a je možné hodně věcí řešit na dálku a na cestách. Stejně tak každou volnou chvilku v Praze využívám k řešení agendy na radnici. Zatím se věci jeví tak, že fyzicky budu muset být v Praze přítomen jeden až dva dny v týdnu, zbytek záležitostí řeším operativně prostřednictvím telefonů a e-mailů. Další vydatnou pomoc v Senátu mně po dobu mé nepřítomnosti poskytuje tajemnice senátního klubu KDU-ČSL, která je tam denně.

Kdo bude vaším asistentem na novém postu?

Mojí asistentkou je od 1. března Markéta Bučková, která v těchto dnech pilně rozjíždí chod brodské senátní kanceláře, která sídlí v polyfunkčním domě č. p. 2476 v ulici Přemysla Otakara II. Kontakty jsou uvedeny na webových stránkách Senátu, otevřeno bude každé pondělí v době 812 a 1416 hodin, v dalších dnech dle zájmu občanů nebo na objednání.

Chcete pomoci zpropagovat region, který je podle vás na pokraji zájmu, či zvýšit zaměstnanost. Jak to chcete dokázat?

Úkolů přede mnou stojí celá řada a vychází ze skutečností, které jako starosta města při každodenním kontaktu s občany vnímám jako nejpalčivější. V první řadě se chci zaměřit na nastavení jasných pravidel ubytoven pro tzv. nepřizpůsobivé, další témata budou následovat. Díky pravidelnému kontaktu s některými ministry a poslanci mohu účinněji bojovat za náš region i na této úrovni a také tak činím.

Narodil se v roce 1973. Studoval na Technologické fakultě VUT Brno ve Zlíně a později také na Univerzitě J. A. Komenského v Praze, kde absolvoval obor andragogika. Pracoval jako technický pracovník v České zbrojovce Uherský Brod, technik Geodetické kanceláře Bánov a geodet ve společnosti Geomma.

PATRIK KUNČAR: Členem KDU-ČSL je osmým rokem a v současnosti šéfuje místní organizaci lidovců v Uherském Brodě. Od roku 2010 je starostou Uherského Brodu. Je ženatý a s manželkou a třemi syny bydlí na uherskobrodském předměstí v Havřicích.