„Jsem si vědom, že letní kino u Ulitého Kafé bylo oblíbené. Téma si zaslouží širší diskuzi. Budeme to řešit, až dorazí petice,“ uvedl Slováckému deníku Patrik Kunčar.

Rada města kino přesunula na základě stížnosti radního Antonína Karáska. „Jednalo se o nepovolený zábor veřejného prostranství, nepovolenou produkci a rušení nočního klidu,“ řekl Antonín Karásek. Toto vyjádření ale vyvracejí dokumenty, které poskytli organizátoři letního kina. Ti měli pro období mezi 1. červencem a 2. zářím povolen zábor veřejného prostranství v prostoru u Ulitého Kafé a jejich oznámení o konání kulturní akce odbor školství, kultury a sportu schválil.

Zmatky v Uherském Brodě. Letní kino u Ulitého Kafé představitelé města zrušili
Peticí Broďané protestují proti nucenému přesunu letního kina

Přesun organizátory letního kina překvapil. „Lidé k nám jezdili i z Luhačovic, Uherského Hradiště a Zlín. Celkem jich na tři promítání dorazilo více než 200,“ přiblížil provozovatel Ulitého Kafé Karel Gregor. Ten už dříve prozradil, že se promítání ke kavárně přesunulo kvůli neúspěchu letního kina v zahradě Panského domu.

Nyní jeho slova potvrdil tehdejší ředitel Domu kultury Jaroslav Mikulík. „Přestali tam chodit lidi. Navíc hospodaření bylo neekonomické. S vedoucí kina Máj Lenkou Slívovou jsme se domluvili na experimentu u Ulitého Kafé, který zafungoval,“ zmínil Jaroslav Mikulík, podle něhož je ale náměstí 1. Máje vhodnou lokalitou. Nachází se totiž blízko kina, a proto není potřeba přesunu techniky na vzdálené místo.

Stejného názoru je i starosta Patrik Kunčar, jenž přidal i své zkušenosti. „Samotné promítání u kavárny problémem nebylo. Lidé však na místě zůstávali i po projekci a hlasitě diskutovali. To obyvatele rušilo,“ sdělil starosta Uherského Brodu.

Zmatky v Uherském Brodě. Letní kino u Ulitého Kafé představitelé města zrušili
Zmatky v Uherském Brodě. Letní kino u Ulitého Kafé představitelé města zrušili

Většina sousedů Ulitého Kafé však má jiný názor. „V době promítání jsem z domu nikdy nic neslyšela. A když už jsem šla okolo, viděla jsem jen slušné a tiché publikum. S hlukem máme problém při jiných událostech, například během růžencové pouti,“ nechala se slyšet sousedka Katharina Poláková. Podobně se vyjádřil i další soused Martin Býšek.

Série promítání pokračovala v sobotu 22. července v nové lokalitě. Kvůli dešti organizátoři přesunuli projekci snímku Špunti na vodě z náměstí 1. Máje do foyer kina Máj. Dorazilo asi šedesát diváků.

Autor: Marek Bartošík