„Bývalá věznice v Uherském Hradišti stále chátrá. Ani po více jak 20 letech, kdy ji do svého majetku získalo ministerstvo spravedlnosti, se stát nerozhoupal k tomu, aby investoval byť jedinou korunu do rekonstrukce budovy, která je nejen stále živým mementem totalitních hrůz, ale také ,černou pihou' centra slovácké metropole," uvedl senátor Ivo Valenta, který petici zaštiťuje a kvůli budoucímu osudu věznice podle svých slov absolvoval mnoho jednání, mimo jiné například s ministrem financí Andrejem Babišem

Jednou z možností je podle Valenty opravit budovu pro potřeby soudu a dalších justičních institucí a zároveň pro vybudování Muzea totality, které by uctilo památku obětí totalitních režimů.

„K rekonstrukci se přes příslib finanční injekce nemá ani samo ministerstvo spravedlnosti. Přitom okresní soud v Uherském Hradišti již mnoho let pracuje v absolutně nevyhovujících podmínkách. Naše město je zároveň snad poslední v celé zemi, kam ministerstvo neinvestovalo žádné peníze, aby zlepšilo podmínky pro práci justičních orgánů," doplnil Ivo Valenta. Petiční archy lze také stáhnout na webových stránkách senátora Iva Valenty nebo je vyzvednout v jeho senátorské kanceláři v pasáži Slunce.

Kromě této petice už čtyři roky je platná petice za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti, která je iniciovaná spolkem Memoria.