„Můžeme se domnívat, že dary, okolo nichž se již řadu let vedou spory, byly podle všeho poskytovány za účelem nikoliv bezprostředního přijetí do penzionu, ale měly zajistit lepší pozici žadatelů v sestavených pořadnících. Jednalo se především o dobrovolné dary občanů, kteří neměli trvalý pobyt na území města a přesto stáli o uzavření nájemního vztahu v penzionu,“ vysvětlil Blaha.

Někteří obyvatelé penzionu si svůj krok spojený s „dobrovolným“ věnováním daru rozmysleli a několik let jej požadovali zpět. A to i prostřednictvím soudu.

Oficiální vstřícnosti zástupců města dosáhli poté, co jedna z obyvatelek města své peníze vysoudila zpět. „Myslím si, že by bylo nasnadě peníze vrátit všem a nikoliv jen jedné žadatelce,“ domnívá se Blaha.

Pro oslovené obyvatele penzionu je úspěch jejich spolubydlící a slova místostarosty dlouho očekávanou vzpruhou.

„To, že po nás chtěli finanční dar, považuji za ostudné. Nebyl to totiž žádný dar v pravém slova smyslu. Mně dokonce nejmenovaná úřednice řekla, že pokud peníze nedám, tak žádné bydlení v penzionu nedostanu. A když jsme peníze přinesli, předložili před nás darovací smlouvu. To považuji za nestoudné a jsem pochopitelně pro vrácení peněz všem dárcům,“ komentoval stávající situaci obyvatel penzionu Jan Hráček.

Zda peníze z radnice zpět k majitelům skutečně „přitečou“, ovšem ještě není definitivní. Musí o tom rozhodnout zastupitelstvo města. Konečný verdikt padne 16. února letošního roku.

Záměr mimo jiné podpořil také poslanec Parlamentu ČR a hradišťský zastupitel Antonín Seďa (ČSSD). „Žadatelka, která již peníze vyhrála, postupovala způsobem, jenž by byl s největší pravděpodobností úspěšný i pro ostatní potencionální žadatele. Osobně jsem se vždycky domníval, že tyto peníze měli zástupci města seniorům dávno vrátit,“ uvedl Seďa.

Vzácně se s ním shoduje i jiný zastupitel a poslanec Jaroslav Plachý (ODS). „Neexistuje žádný důvod, který by vybrání finančního daru omlouvalo. Proto ty peníze musí lidé z penzionu dostat zpět,“ říká rozhodně Plachý.

Podle informací zdroje blízkého penzionu by měli peníze od města obdržet tři žadatelé. Částky, které na radnici odevzdali, se podle nich pohybovaly v rozmezí 50 až 70 tisíc korun.