Dodatek kromě jiného zprošťuje developerskou firmu vystavit společně s byty parkovací dům či veřejné parkoviště. Přestože byla tato podmínka ze smluv vypuštěna už v roce 2014, muselo ji město opět schvalovat na výzvu Ministerstva vnitra, které shledalo v prvním schvalovacím procesu pochybení.

„Podle Ministerstva vnitra jsme měli v roce 2014 záměr na změnu smlouvy zveřejnit, což jsme neučinili. Přestože šlo pouze o jejich právní názor, nechtěli jsme nechat nikoho na pochybách, a tak byl dodatek nedávno zveřejněn, aby se v pondělí mohl znovu schválit," sdělil starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Čtěte také: Po nehodě v Chřibech těžce zraněný motorkář zemřel v neděli ráno v nemocnici

Kromě dílčích změn však právě tímto dodatkem město v roce 2014 oprostilo developerskou společnost vybudovat na pozemku u křižovatky, vedle stávajícího objektu obchodního domu, parkoviště či parkovací dům. I proto část zastupitelů hlasitě nesouhlasila s jeho opětovným schválením. „Navrhovali jsme, aby se dodatek neschválil. Stavební společnost by pak pravděpodobně podala na město žalobu. Soud by nicméně prohrála a musela by parkoviště vybudovat. Takto půjdou peníze na vybudování míst pro auta z rozpočtu města, potažmo z kapes daňových poplatníků," kroutil hlavou zastupitel Jan Zapletal (ANO).

Sledujeme: Výstavbu parkovacího domu ve Štěpnicích

Právě hrozícím soudním přím se chtěl schválením dodatku Stanislav Blaha vyhnout. „Není vůbec jasné, jak by soudce rozhodl, protože existuje několik právních výkladů na to, zdali byl dodatek z roku 2014 platný," vysvětlil. Sám navíc považuje převedení pozemků u obchodního domu ve Štěpnicích zpět pod majetek města za nejlepší možné řešení. „Jedná se o významnou plochu pro celý vstupní prostor do Štěpnic a nechat ji v rukou soukromého investora by možná bylo nejlevnějším řešením, rozhodně by se však nejednalo o nejlepší variantu pro tamní obyvatele," dodal Stanislav Blaha.

Už v polovině letošního roku chce hradišťská radnice vyhlásit architektonickou soutěž, která by se zaměřila jak na řešení parkovacích ploch, tak na přilehlé objekty obchodního domu a objektu bývalých jeslí. Vzniknout by mohl areál s centrálním dětským hřištěm, odpočinkovou zónou a parkovištěm s možností nákupu.

Související

Bezplatné parkování u nemocnice obyvatelé Štěpnic nedostanou

Radnice odmítla petici z Tůní. Změny značení ani parkovacích ploch neplánuje

Stovku za parkování. Hradiště prozradilo podobu pilotního projektu v Tůních