Dokument vznikl po letošních Velikonocích, o kterých se odehrál konflikt mezi obyvateli ulice a městskými policisty. Ti začali řešit auta, která rezidenti zaparkovali na silnici před svými domy. Na úzké cestě totiž takovým stáním řidiči porušili předpisy. „Podle zákona o silničním provozu musí při stání vozidla zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně tři metry pro každý směr jízdy, což zde splněno nebylo," vysvětlil tehdy šéf uherskohradišťských strážníků Vlastimil Pauřík.

Takový postup se lidem absolutně nelíbil, mluvili o šikaně a sepsali petici požadující systémové řešení nedostatku parkovacích míst v oblasti. Požadovali vybudování parkoviště, dohodu se strážníky, kteří by k takovému parkování nevyjížděli, nebo zřízení jednosměrného provozu, jenž by stání na silnici umožnil. „Dvacet let parkování před domem nikomu nevadilo. Jsem zvědavý, s čím zástupci města na plánované setkání přijdou," těší se jeden z obyvatel ulice Petr Hrabal.

Jedno je jisté – s projektem nového parkoviště v kufříku určitě ne, radnice nemá v plánu další takovou plochu na Hliníku vybudovat. „Pokud by město takovým způsobem uspokojilo zdejší domácnosti a vystavělo jim parkoviště za veřejné prostředky, jak by k tomu přišli lidé z jiných městských čtvrtí? Nebo ještě lépe, ti, kteří k přepravě využívají městskou hromadnou dopravu nebo jezdí na kole?" argumentuje uherskohradišťský místostarosta zodpovědný za dopravu Zdeněk Procházka. Podle něj musí každý člověk, který si koupí auto, počítat se souvisejícími náklady. „A to je také parkování, ať už v soukromé garáži či na placeném veřejném parkovišti," dodal.

Taktéž „tichá dohoda", kdy by strážníci záměrně nevyjížděli pokutovat obyvatele, kteří si zaparkovali před domem, je pro vedení města neakceptovatelná. „Něco takového by vedlo k podceňování dopravního značení řidiči a ztrátě vážnosti samotné městské policie," podotkl Zdeněk Procházka.

Hradišťský odbor dopravy v minulých týdnech zpracoval několik variant řešení dopravní situace na Hliníku. „Mohlo by to přinést asi dvacet nových parkovacích míst, ale každá z variant má i své zápory," upozornil místostarosta. Návrhy radnice obyvatelům představí na veřejném projednání, které se uskuteční v pondělí 28. května od 15.30 v kulturním domě v Mařaticích.

Od začátku letošního roku bylo na hradišťský městský úřad doručeno už pět petic různého charakteru.