„Během několika minut se zvedl bouřlivý vítr a nastal mohutný dešťový příval. Rozpoutala se vichřice, které sílu jsem nezažil. Stromy v parku naproti domu, se začaly ohýbat v horní části téměř do pravého úhlu. Vzduchem létalo všechno možné, listí, větve, špatně upevněné předměty. Pak se přidaly kroupy. Nebyly příliš velké, ale jejich sílící bubnování na okenní rámy bylo varující," popsal nepříjemný úkaz 68letý Broďan Jaromír Slavíček.

Mariánský sloup v Uherském Brodě před tím, než ho zničila část padající lípy při bouřce v neděli 27. července.

Mariánský sloup před bouří

Ten odhaduje, že větrné poryvy mohly dosahovat rychlosti orkánu.

„Běsnění živlů neustávalo, provazy deště houstly a kanály nestačily pojímat vodu, rozlévající se po silnici všemi směry. Celé to přírodní představení trvalo zhruba dvacet minut. Pro mě a určitě i pro jiné to však byl čas nekonečný," doplnil Jaromír Slavíček svůj sugestivní popis apokalyptických událostí.

Obraz zkázy, si však obyvatelé města mohli prohlédnout až poté, co se bouře přehnala.

„Před Domem kultury mohutná zlomená lípa při pádu zničila Mariánský sloup z roku 1692. Park posetý popadanými stromy a větvemi byl neprůchodný. Vytopené byly kanceláře na radnici, místnosti v budově Charity a městské veřejné WC. Záplavě neunikly ani sklepy obyvatel města či křižovatka u železničního přejezdu," vypočítal seznam postižených míst starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. Dík podle něj patří všem, kteří zasahovali a pomáhali.

„Uherskobrodským profesionálním i dobrovolným hasičům, stejně jako těm těšovským, městským policistům a pracovníkům města z místního hospodářství," řekl Kunčar.

Škody na budově radnice vzniklé poškozením vybavení kanceláří, písemností, tepelné izolace, v četně poškození střechy Panského domu, půjdou podle něj do sta tisíců korun.

„Co se týká zeleně, tak tam se náklady na odstranění škod vyšplhají ke sto tisíci korunám a hmotná škoda týkající se vzrostlých stromů bude kolem milionu. Poničení Mariánského sloupu přijde také zhruba na milion korun.

„Po převozu všech částí a úlomků památky, se musí posoudit jejich stav, a pak uvidíme, co dál," poznamenal sochař a restaurátor Jindřich Martinák, jenž o Mariánský sloup desítky let odborně pečoval, stejně, jako jeho otec před ním. Větrný vír navíc lípu dolámal natolik, že bude muset jít k zemi i její žalostné torzo.

„Důvodem je špatná statika zbytku stromu, z něhož zůstala jen zhruba třetina. Stal se tak velmi nestabilním a hrozí zřícením," vysvětlil důvody likvidace desítky let staré vzrostlé lípy vedoucí odboru životního prostředí uherskobrodské radnice Petr Vozár.