Odlišné bude pouze umístění dveří a nepatrně se změní také poloha zvoničky. Investici projektant předběžně vyčíslil na půl milionu korun.

Dubnovou nehodu zavinil podle vyšetřovatelů řidič nákladního auta. Až tři čtvrtiny nákladů na stavbu nové kapličky proto možná zaplatí pojišťovna. S úhradou částky ale pomůže i výtěžek veřejné sbírky, kterou radní ukončili o Vánocích.

„Zapojilo se do ní hodně lidí a podařilo se nám vybrat bezmála sto čtyřicet tisíc korun. To je podle mě velice dobrý výsledek. Svědčí o tom, že lidem na obnově památky opravdu záleží,“ míní novoveský starosta Stanislav Tureček.

Spolu s dalšími zástupci obce vyřešil sice Tureček otázku financování a zajistil vyjádření policie i Ředitelství silnic a dálnic České republiky, se zahájením prací však musí počkat až do jara.

„Projekt už máme hotový. Chybí nám pouze vyjádření majitele jednoho z domů za budoucí kapličkou. To bychom ale měli dořešit do konce tohoto měsíce. Začneme stavět hned po zimě, jak to počasí dovolí,“ prozradil starosta.

Nepatrným rozdílem oproti původní zvoničce bude posunutí stavby o půl metru podél silnice na Kunovice. Kaplička ale dozná ještě jedné podstatné změny.

Dveřmi se už nebude vcházet od vozovky, ale od přilehlých domů. Jiných odlišností se však podle projektanta Marka Fialy obyvatelé nemusejí bát.

„Kromě umístění dveří to bude identická stavba. Použijeme také zvon a kříž, které se podařilo z trosek zachránit. Do zdí necháme vsadit i několik původních cihel s vyraženým znakem cihelny,“ upřesnil Fiala.

Drobné změny se však podle obyvatelky Nové Vsi Jaroslavy Čevelové hodnoty kapličky výrazněji nedotknou.

„Myslím, že pro lidi, kteří ji uznávali předtím, zůstane symbolem obce i v budoucnu. Hlavní je, že bude stát na stejném místě naproti kostela,“ poznamenala Čevelová, kterou brzký termín obnovení kapličky příjemně překvapil.