Pokud člověk najde mrtvého vzácného ptáka, měl by informovat moravský ornitologický svaz. Pokud objeví zraněného, měl by zavolat záchrannou stanici buď v Hluku nebo v Buchlovicích.

"Smrt orla královského je velké neštěstí. V republice jsou jen tři páry," uvedl ornitolog Květoslav Fryšták. Uhynulých ptáků jsou však v regionu desítky, nejčastěji je srazí auto, příčinou bývá i smrt elektrickým proudem. Pět různých způsobů usmrcení nebo poranění pak eviduje Mapa ptačích pastí na této adrese. Aplikaci spustila Česká společnost ornitologická.

Záznamy nabízí informace jak odborníkům, tak veřejnosti. Ornitologové se pak mohou zaměřit na problémové oblasti. Na mapě pak mohou lidé najít například informaci o zraněném puštíkovi bělavém, kterého našla turistka u Březové. Pravděpodobně ho srazilo auto. Což je podle slov místopředsedy Moravského ornitologického svazu Jiřího Šafránka nejčastější důvod smrti a bohužel těchto případů přibývá. Konkrétně zraněného puštíka si převzala do své péče záchranná stanice v Buchlovicích.

Zleva: z volebních štábů ANO 2011 a KDU-ČSL
Na Slovácku zvítězilo ANO, druhé KDU-ČSL a třetí SPD

"Ptáci tvoří převážnou většinu našich obyvatel. Pochází z různých koutů regionu, nelze říci, že se k nám dostávají z nějakého konkrétního místa častěji. Převážně jsou to dravci," sdělil předseda Záchranné stanice volně žijících živočichů Buchlovice Karel Tomešek.

Pro odborníky je potěšujícím trendem, že ubývá ptáků usmrcených elektrickým proudem. "Ptáci dříve dosedali na trojvodiče, které byly vedené v jedné rovině, to mělo fatální následky. Dnes už se používá bezpečnější systém s jedním vodičem nahoře a dvěma pod ním," popsal Květoslav Fryšták. Přesto lze na mapě takových míst na Slovácku najít hned několik. Například mezi Bílovicemi a Topolnou našli mrtvého čápa. Jiří Šafránek dodal, že se ale daří nejnebezpečnější místa upravovat a elektrické rozvody se teď staví ohleduplněji k ptákům.

Transparent vydržel na místě sotva pár hodin.
Hodinu po začátku voleb jeli do Podolí policisté

Strašákem ornitologů jsou však otravy. Až pitva musí rozhodnout, jak umřel orel skalní nalezený mezi Blatničkou a Boršicemi u Blatnice. Myslivec ho našel pod sloupem elektrického vedení. Otrava je potvrzená pak u orla královského z Havřic a orla mořského od Uherského Brodu. "Karbofuran se dříve používal proti škodné. Je to jed, který je dnes už zakázaný," uvedl Květoslav Fryšták.

Odborníci na Slovácku zaznamenali letos i jeden velký úspěch, co se týče vzácných opeřenců. V okolí Uherského Hradiště si postavil hnízdo orel skalní.

Vzácní ptáci na SlováckuObyvatelé mohou na Slovácku vidět různé druhy orlů - královský, mořský, luňáky hnědé, ostříže lesní, Unikátní je rovněž výskyt motáka lesního, což je extrémně vzácný druh, které opakovaně obsazuje místa v podhůří Bílých Karpat.