Na start 38. ročníku proslulé jízdy Slováckem s názvem Giro de Pivko přijeli na historických kolech z minulého století a v bizarních kostýmech.

Zatímco v minulých letech vyráželi giraři, jak si sami říkají, na cyklojízdu Slováckem, aby lidem připomenuli poměry v české kultuře, politické pařeniště v Česku, politické skandály v zemi či heslo Politika nebaví, pivo na zdraví, letos vydali se na třicetikilometrovou trasu přes Staré Město, Zlechov, Buchlovice, Břestek, Tupesy a Velehrad zpět do Hradiště, a to úžasně optimisticky naladěni.

„Už na začátku roku jsme pochopili, že Giro, které vždycky bylo tak trochu na hraně zákona, se otevírají velké možnosti. Když pan Klaus udělil na začátku roku amnestii, jsme pochopili, že i kdybychom při jízdě znásilňovali nebo plenili vesnice, tak se ničeho bát musíme," svěřil se před startem spanilé jízdy jeden z jejích hlavních organizátorů Štěpán Hulík.

Podotkl, že v Česku, kde každé svinstvo a zločin jsou po zásluze odměněny, je každá viróza vítaná. „Po amnestii ta radost ještě kulminovala, když se na hradě objevila největší možná spojka pro Giro, jaká tam mohla být. Takového giromana jsme si nemohli ani vysnít, takže opravdu obrovská radost," řekl s úsměvem Hulík.

Navíc se podle něj giromani dozvěděli, že pátek oslavil abrahámoviny bývalý starosta Uherského Hradiště (Libor Karásek: Chtěl jsem být motocyklovým závodníkem) , takže se rozhodli jízdu pojat jako dárek pro něj. „Je to velký člověk a vážíme si toho, že když se dostal do té vysoké politiky, zůstal lidský a lidový, což by mnohé giromanky mohly potvrdit, že takový opravdu je. Vděčíme mu také za to, že se můžeme vykoupat v hradišťském aquaparku," prozradil Hulík, proč se giromani s radostí vydávají na jízdu částí Slovácka. Upřesnil, že Giro de Pivko, které se letos jede po osmatřicáté, mělo nějakou tu pauzu. Ta poslední byla mezi lety 1997 až 2004. „O rok později jsme Giro obnovili, takže dnes jedeme jeho znovuobnovený devátý ročník," řekl hrdě Hulík.

„Začátky Giro de Pivko spadají do roku 1965. Jezdili je hradiští umprumáci a jejich kamarádi. První část jízdy se jela na čas do Buchlovic, zpět jsme se vraceli přes různé hospody," zavzpomínal Zdeněk Kup, jeden z organizátorů akce. Veřejně na startu politoval všechny, kteří se nemohou s giromany jejich povznášejících aktivit zúčastňovat. „Jde především o estébáky, komunisty, pár politiků ve vazebních věznicích, Harryho Pottera, Ivetu Bartošovou, Gábinu Partyšovou, Pavla Béma, Janouška a jiné mazánky, ale i řadu dalších, kteří nám otravují život. My si ho ale otrávit nedáme," ťal do živého Zdeněk Kup.

Zvláštností jízdy giromanů byl v buchlovickém parku start z polohy ležmo. Kolaři obrátili bicykly vzhůru koly a zalehli k nim na břicha a na povel, start, se chopili kol a vyrazili do Břestku, kde je čekala vysokohorská prémie. Před sedmnáctou hodinou opouštěli za deště Velehrad a poté co dorazili do nádvoří hradišťské restaurace Koruna měli valnou hromadu. Kola prostě hodili na hromadu a šli oslavovat abrahámoviny giraři Libora Hrobníka Vrby.