VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děkan František Buňka: studie neprokázaly, že biopotraviny jsou kvalitnější

Region – Biopotraviny stále získávají na popularitě. Souběžně s tím však také vyvstává otázka, zda jsou skutečně kvalitnější či zdravější. „Producenti bio-surovin a výrobci bio-potravin si zaslouží naši úctu, protože přispívají k trvale udržitelnému rozvoji a mnohdy i k ochraně krajiny," vysvětlil v on-line rozhovoru pro Deník děkan Fakulty technologické UTB ve Zlíně František Buňka.

19.11.2015
SDÍLEJ:

Děkan Fakulty technologické František BuňkaFoto: DENÍK/Jan Karásek

Podle něj tedy určitě stojí za to, tyto potraviny nakupovat. „Na druhou stranu, zcela objektivně, nebyla zveřejněna studie, která by jednoznačně prokázala, že takové výrobky jsou jednoznačně kvalitnější," upozornil děkan.

K používání náhražek v potravinách, které jsou běžně dostupné v obchodní síti upozornil, že jsou to často sami zákazníci, kteří výrobce k jejich používání nepřímo tlačí.

„Uvědomme si, že je to právě spotřebitel, který volá po snížení cen a vyhledává levné zdroje. Výrobce, jehož výrobní cena je tvořena mnohdy i ze 70% nákladem na surovinu, nemá jinou možnost, než zasáhnout do surovinové skladby a hledat levnější alternativy – to vše však v mezích legislativy a rozhodně i takovéto výroky musí být zdravotně nezávadné," uvedl František Buňka.

Chceme-li kvalitnější surovinovou skladbu, budeme si podle něj muset zvyknout na připlacení a akceptaci vyšší ceny.

Děkan František Buňka na našem webu on-line diskutoval se čtenáři v pátek 27. listopadu od 12 hodin.

Celý ON-LINE rozhovor ZDE

Profil děkana Františka Buňky

Děkan Fakulty technologické František Buňka

Doc. Ing. František Buňka, Ph.D. je absolventem Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, od roku 2004 nositelem titulu Ph.D. v oboru ekonomika a hygiena výživy.

Od roku 2003 působí na Ústavu technologie potravin Fakulty technologické.

V letech 2006-2009 zastával funkci předsedy akademického senátu fakulty, následující dva roku působil jako proděkan a od roku 2011 je ředitelem Ústavu technologie potravin.

Ve vědecké činnosti se zabývá aplikací potravinářských přídatných látek, optimalizací technologických procesů při výrobě potravin živočišného původu, stanovováním obsahu proteinů a aminokyselin v potravinách, řízením bezpečnosti potravin a stravováním obyvatelstva v mimořádných situacích.

František Buňka pracuje rovněž pro Český institut pro akreditaci jako samostatný odborný posuzovatel.

V říjnu letošního roku byl jmenován děkanem Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Autor: Redakce

19.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na vernisáží šestice fotografů ze Slovácka mapujících tradici a krajinu regionu byly v komunitní kavárně Cafe 21 k vidění také snímky procesí či Děvčátka z Velkého Lopeníka, oblíbená fotka jejího autora Martina Štechera.
7

Vernisáž odkryla pohled na Slovácko skrz objektiv fotografů

Mladíka srazil vůz v ulici Neradice v Uherském Brodě.

Policie hledá svědky srážky mladíka s osobním vozem v Uherském Brodě

Uzavírka ulice Nádražní v Újezdci potrvá do října

Kvůli rekonstrukci, která začala 9. srpna, bude ulice Nádražní v Újezdci u Luhačovic až do 2. října uzavřena. Práce zahrnují poklad nového povrchu silnice, opravu chodníků a přeložení veřejného osvětlení.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

AKTUALIZOVÁNO

Absolutním vítězem TOP Víno Slovácka 2017 je Jaroslav Vaďura

Desátý ročník jedné z nejprestižnějších soutěží s názvem TOP Víno Slovácka 2017 zná už deset vyhodnocených vín s nejvyšším počtem bodů, ale také tři nejlepší kolekce vín. 

AKTUALIZUJEME

Déšť krajské dožínky nepokazil, v průvodu se sešlo osm stovek lidí

Osm stovek krojovaných účastníků průvodu, dožínkové věnce pro hlavního hospodáře v kraji a samozřejmě bohatý doprovodný program: i letošní oslava sklizně se v Kroměříži o uplynulém víkendu vydařila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení