VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děkan František Buňka: studie neprokázaly, že biopotraviny jsou kvalitnější

Region – Biopotraviny stále získávají na popularitě. Souběžně s tím však také vyvstává otázka, zda jsou skutečně kvalitnější či zdravější. „Producenti bio-surovin a výrobci bio-potravin si zaslouží naši úctu, protože přispívají k trvale udržitelnému rozvoji a mnohdy i k ochraně krajiny," vysvětlil v on-line rozhovoru pro Deník děkan Fakulty technologické UTB ve Zlíně František Buňka.

19.11.2015
SDÍLEJ:

Děkan Fakulty technologické František BuňkaFoto: DENÍK/Jan Karásek

Podle něj tedy určitě stojí za to, tyto potraviny nakupovat. „Na druhou stranu, zcela objektivně, nebyla zveřejněna studie, která by jednoznačně prokázala, že takové výrobky jsou jednoznačně kvalitnější," upozornil děkan.

K používání náhražek v potravinách, které jsou běžně dostupné v obchodní síti upozornil, že jsou to často sami zákazníci, kteří výrobce k jejich používání nepřímo tlačí.

„Uvědomme si, že je to právě spotřebitel, který volá po snížení cen a vyhledává levné zdroje. Výrobce, jehož výrobní cena je tvořena mnohdy i ze 70% nákladem na surovinu, nemá jinou možnost, než zasáhnout do surovinové skladby a hledat levnější alternativy – to vše však v mezích legislativy a rozhodně i takovéto výroky musí být zdravotně nezávadné," uvedl František Buňka.

Chceme-li kvalitnější surovinovou skladbu, budeme si podle něj muset zvyknout na připlacení a akceptaci vyšší ceny.

Děkan František Buňka na našem webu on-line diskutoval se čtenáři v pátek 27. listopadu od 12 hodin.

Celý ON-LINE rozhovor ZDE

Profil děkana Františka Buňky

Děkan Fakulty technologické František Buňka

Doc. Ing. František Buňka, Ph.D. je absolventem Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, od roku 2004 nositelem titulu Ph.D. v oboru ekonomika a hygiena výživy.

Od roku 2003 působí na Ústavu technologie potravin Fakulty technologické.

V letech 2006-2009 zastával funkci předsedy akademického senátu fakulty, následující dva roku působil jako proděkan a od roku 2011 je ředitelem Ústavu technologie potravin.

Ve vědecké činnosti se zabývá aplikací potravinářských přídatných látek, optimalizací technologických procesů při výrobě potravin živočišného původu, stanovováním obsahu proteinů a aminokyselin v potravinách, řízením bezpečnosti potravin a stravováním obyvatelstva v mimořádných situacích.

František Buňka pracuje rovněž pro Český institut pro akreditaci jako samostatný odborný posuzovatel.

V říjnu letošního roku byl jmenován děkanem Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Autor: Redakce

19.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Černá skládka. Ilustrační foto.

V Bílovicích pořizují fotopasti kvůli černým skládkám

Dopravní nehoda auta pošťáků mezi Děčínem a Hřenskem.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Špotáková a spol. zamíří do Hradiště, město přivítá atletický šampionát

Velký sportovní svátek bude v srpnu příštího roku hostit Uherské Hradiště. Do města přijedou nejlepší čeští atleti v čele s dvojnásobnou olympijskou vítězkou a mistryní světa Barborou Špotákovou. Hradišťský atletický stadion se totiž poprvé v historii stane dějištěm Mistrovství České republiky družstev mužů a žen.

Zaměstnanci Algeca se vrací do práce, byli na 60 procentech platu doma

V pondělí skončí doba, kdy pobíralo 75 zaměstnanců firmy Algeco ve Starém Městě jen 60 procent svého platu. Vedení společnosti tak bylo nuceno reagovat na zpoždění některých objednávek.

Sobotní rituál císařských hodů si v Babicích v neděli zopakovali

FOTOGALERIE / Nezastupitelné místo v životě lidí na Slovácku má síla císařských hodů. Z nich se o třetím říjnovém víkendu, který se vyznačoval neuvěřitelně slunečným a teplým počasím, těšili také v Babicích, kde se v sobotu hodinu po poledni naplno roztočil už pětašedesátý ročník hodového kolotoče.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení