„Počasí nás trochu potrápilo, už dva dny nespím, ale věřím, že si to i tak užijeme," přála si těsně před devátou ranní, kdy malá hradišťská olympiáda startovala, hlavní organizátorka Eva Salčáková z mateřské školy Svatováclavská.

Dětem ale počasí těžkou hlavu nedělalo a spokojeně se posilňovaly svačinou. „Já jsem nejlepší! Trénuju totiž fotbal. Dneska budu běhat, skákat do dálky a házet míčkem. A nejradši z toho mám běh," hlásil šestiletý Viktor z mateřinky v Popovicích.

Pak už učitelky přivedly děti ke slavnostnímu nástupu, vlajka vystoupala na stožár a v dálce se objevila česká reprezentantka v házené Kristýna Salčáková coby běžec s olympijskou pochodní a na tribuně slavnostně zapálila olympijský oheň. Vzápětí se otevřely dvě klícky a k nebi vyletělo několik holubů. „To nejsou jen tak obyčejní holubi, my nějaké čučkaře neberem. Byli na olympiádě v portugalském Portu, Dortmundu a v Lipsku. Zařídil nám je pan Jiří Burda z Mařatic, který je zkušený holubář," prozradila Eva Salčáková.

„Jsem tady poněkolikáté, počasí vám vždy přálo. Ale to je na sportu to krásné, že se dá provozovat za každého počasí," pozdravil děti také starosta Uherského Hradiště a nadšený atlet Květoslav Tichvaký těsně před tím, než se děti rozešly k jednotlivým sportovištím.

Autor: Petra Kučerová