Než se tak ale stalo, stačil loňský král tomu nastupujícímu poslat pod pódium vzkaz.

„Je mi trošku líto, že vládu musím předat, ale zároveň to Martinovi přeji, protože je to můj kamarád. Popřál bych mu, aby ho neunesli, ať mu vyjde počasí a aby se mu to vyvedlo," vzkázal Jan Procházka opodál sedícímu Martinu Matušíkovi.

Tak vypadala závěrečná část rituálu, který se ve Vlčnově uskutečnil v rámci tradičního komponovaného pořadu s názvem Předávání vlády králů. Hned v jeho úvodu ale návštěvníky zcela zaplněný sál pobavili svými hláškami malí kluci z dětského souboru Čerešničky – budoucí legrůti až z roku 2025. Vyvolávkami se představili také jednotliví členové letošní královské družiny. Největší aplaus z nich sklidil Vlastimil Ježek.

V sobotu 26. května večer v Klubu sportu a kultury ve Vlčnově předal v pořadu Předání vlády králů loňský vlčnovský král Jan Procházka vládu letošnímu králi Martinu Matušíkovi.

„Vím, že mně každý zatleská, protože naše jízda králů je už zapsaná aj do UNESKA. Na krála matičko, na krála," houkl jezdec nebojácně do mikrofonu a rozdmýchal tak v sále bouři nadšení. Nová kapitola dějin jízdy králů se totiž po vytrvalém úsilí mnoha lidí začala psát na 27. listopadu 2011.

„Tehdy byla jízda králů zapsána do reprezentativního seznamu 232 položek nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO a stala se tak jednou z tradic, které budou chráněny a nesmějí být nikdy zapomenuty," řekla moderátorka večera Miroslava Vráblíková a při té příležitosti pozvala na pódium členku české národopisné společnosti, a také členku delegace zastupující ČR v UNESCO, etnografku Evu Románkovou.

Ta byla slavnostnímu aktu na indonéském Bali osobně přítomná.

„Měli jsme to štěstí, že naše nominace byla dokonale připravená, takže nevyvolala žádné pochybnosti. Musím říct, že byla navíc pochválena a vyzdvihnuta mezi těmi padesáti nominacemi jako jedna ze sedmi nejlepších a byla dána za vzor dalším státům, že takto by ty nominace měli připravovat," okomentovala etnografka úspěšný zápis jízdy králů do nehmotného bohatství naší civilizace.

Kdysi byla jízda králů rozšířena po celé Evropě a její kořeny sahají až do pohanských dob. V současné době podle Vráblíkové zůstala v tom původním provedení zvyku pouze ve Vlčnově.

Druhým vrcholem večera se stala premiéra časosběrného dokumentu s názvem Tož, vitajte ve Vlčnově. Ten v obci natáčel filmový štáb pod vedením režiséra Miro Iršaie.

„Mám radost z toho, že tento film, který mapuje život na vesnici i fenomén jízdy králů u nás promítneme poprvé právě dnes, v předvečer letos slavnostní jízdy králů," řekl starosta Vlčnova Jan Pijáček. Spokojenost netajil ani autor snímku.

„Podařilo se nám zachytit celou řadu událostí, které se tady v období toho jednoho roku staly. Bylo to velmi náročné, ale děkuji všem, kteří nám pomáhali. Musím také připomenout, že kdyby nebylo producenta pana Zemka, film byste dnes určitě neviděli, protože by neexistoval," nechal se slyšet Miro Iršai těsně před tím než v sále zhasla světla a na stříbrném plátně oživly desítky vlčnovských příběhů.