Dosavadní vládnoucí koalici v čele s vítězem právě skončených voleb – ODS, chybí k zisku většiny v městském zastupitelstvu jeden jediný hlas. Díky tomu se nabízí širší škála nejrůznějších koaličních variant. „Ta situace je složitější, než bychom si vůbec sami přáli. V prvním kolem povedeme jednání se všemi politickými subjekty v zastupitelstvu, pak si to celé vyhodnotíme a budeme řešit naše další kroky," konstatoval lídr vítězné ODS v Uherském Hradišti Stanislav Blaha. Mimo něj je ve vyjednávacím týmu občanských demokratů, kteří získali ve víkendových volbách do hradišťského zastupitelstva šest mandátů, dosavadní starosta Květoslav Tichavský a Jan Zapletal. Zcela novým subjektem na uherskohradišťské radnici je ANO 2011, které v zastupitelstvu obsadí čtyři křesla. „S výsledkem jsme spokojeni. Naší hlavní prioritou je koalice na půdorysu koalice vládní, tedy s ČSSD a lidovci. Nicméně pokud by to nebylo možné, nebráníme se samozřejmě ani jiným variantám," shrnul pohled této strany na volební výsledky její lídr v Uherském Hradišti Jan Zapletal.

Právě množství nových uskupení, usilujících o přízeň voličů, přidělávalo vrásky nejednomu volebnímu štábu. „Trošku jsme se obávali velkého množství stran, které se do voleb přihlásily, ale výsledek nás potěšil a jsme s ním spokojeni. Víceméně splnil naše očekávání," uvedl František Elfmark za hnutí Zdravé Hradiště, které bude mít v městském zastupitelstvu celkem dva zástupce. A v podobném duchu se vyjádřili také sociální demokraté. „Oproti minulému volebnímu období jsme oslabili, což je podle mě způsobeno větším množstvím jednotlivých subjektů na politické scéně a tím pádem i jejím větším rozdrobením," sdělila svůj názor na výsledek ČSSD v Uherském Hradišti jednička kandidátky Hana Doupovcová. Sociální demokraté budou mít na tamější radnici celkem pět svých zastupitelů.

Daleko menší změny oproti dosavadnímu rozložení sil se dají očekávat na radnici v Uherském Brodě. Za tamějšími volebními plentami se nejvíc voličů rozhodlo pro KDU-ČSL, která se stala vítězem voleb se ziskem devíti mandátů. „Nejspíš budeme pokračovat ve šlápějích dosavadní koalice," nastínila svůj názor na další vývoj jednička na kandidátce této strany a zároveň dosavadní starosta Patrik Kunčar. Nicméně ani v Brodě nebudou jednací stoly nevyužity. „Čeká nás nicméně ještě jednání se zástupci ANO, v rámci kterých si chceme vyjasnit některé nepravdy, jež v předvolební kampani zazněly na naši adresu. Až poté můžeme přistoupit k dalším konstruktivním jednáním," dodal Patrik Kunčar. Jak také uvedl, dosavadní jednání prozatím napovídají tomu, že on osobně zůstane starostou města a to neuvolněným. „Tuto variantu jsme deklarovali již před volbami, domníváme se, že to přinese mimo jiné i nemalé úspory v našem rozpočtu," vyjádřil se k tomuto tématu stávající starosta Uherského Brodu. Výsledky voleb respektují také zástupci uherskobrodské ČSSD, která získala v tamějším zastupitelstvu celkem sedm křesel. „S pokorou přijímáme rozhodnutí občanů, respektujeme právo na pozici starosty města pro KDU-ČSL. Je na nás politicích respektovat vůli občanů a domluvit se na koalici, dle jejich zadání. Samotný volební výsledek odráží hodnocení čtyřleté práce v zastupitelstvu města. V našem případě, kdy jsme obdrželi přes 22,3 procenta hlasů, byla naše práce v zastupitelstvu města občany vnímána asi pozitivně," komentoval výsledky uherskobrodské ČSSD její lídr Ladislav Kryštof.