Okolo sto padesáti signatářů tak nesouhlasí se vznikem plochy pro vozidla blízko oblíbeného místa jejich potomků. Představitelé Uherského Hradiště však tvrdí, že nic takového nechystali a do budoucna stání pro vozidla zasahující do zeleně v Tůních ani neplánují.

„Petice vznikla na základě schůze zastupitelů města s obyvateli Tůní na začátku května, kde se řešila otázka rezidentního parkování. Mimo to nám nicméně bylo představeno také parkoviště pro patnáct a jedno vozidlo, které by mělo ve vnitrobloku sídliště ukrojit část z místního dětského hřiště. Právě proti tomu protestujeme, protože taková komunikace může být nejen nebezpečná, ale také škodlivá pro celkový ráz dosud zelené odpočinkové zóny," kroutil hlavou jeden z iniciátorů petice Ladislav Polák bydlící v inkriminované lokalitě. Celkové řešení dále počítá s vybudováním křižovatky s přechody, což navyšuje počet bezpečnostních rizik pro školáky. „Návrh popisuje také vznik celkem složité křižovatky před domem číslo popisné sedm set devadesát dva. Když si uvědomím frekventovanost této křižovatky v průběhu školního roku, jsem zásadně proti zamýšlenému plánu," doplnil spoluautor petice František Horák.

Celý dokument společně s šesti archy podpisů od lidí žijících na sídlišti v Tůních chtějí jeho autoři předat do rukou vedení radnice nejpozději 11. července, tedy pouhý den před schůzí rady města, která má rezidentní parkování projednávat. I proto představitelé Uherského Hradiště nemohou zatím na nic konkrétního reagovat. „Městu Uherské Hradiště nebyla žádná oficiální petice v souvislosti s pilotním projektem rezidentního parkování v Tůních doručena. Především je třeba zdůraznit, že pokud petice zmiňuje rušení dětského hřiště či zásahy do zeleně, potom se v žádném případě nezakládá na pravdivém podkladu, jelikož město nemá v plánu rušit dětské hřiště a na jeho místě ve vnitrobloku sídliště Tůně budovat parkoviště," uvedl k námitkám mluvčí Uherského Hradiště Jan Pášma.

Podle slov místostarosty Uherského Hradiště Zdeňka Procházky, jenž byl na květnovém zasedání přítomný, vznesené připomínky ohledně dětského hřiště na sídlišti Tůně byly spíše kritického rázu, dokonce se měly ozvat hlasy navrhující celé hřiště zrušit. „Takovými dotazy jsme se však vůbec nezabývali. Spíše jsme uvažovali, kde bychom mohli rozšířit parkovací místa. V současné fázi nicméně chceme zůstat na původním počtu parkovacích ploch. O žádném dalším záměru není rozhodnuto, ani jsme o něm nejednali. Nyní město řeší rezidentní parkování na stávajících komunikacích, a o nové stavbě nebo rušení dětského hřiště se rozhodovat nebude," dodal k programu nadcházející městské rady Zdeněk Procházka.

Přes ujišťování ze strany Uherského Hradiště však zůstávají autoři petice mírně skeptičtí. „Nemyslím si, že mluví pravdu. Ze soukromých zdrojů mám informaci, že se již chystá projektová dokumentace na stavbu parkoviště a už se celkem veřejně mluví o tom, co všechno se musí do konce prázdnin stihnout," zůstal opatrný k záměrům radnice František Horák.

Rezidentní parkování počítá se vznikem zón, v nichž mohou parkovat pouze majitelé platné parkovací karty. Parkovací karta by byla k dostání všem zájemců, nicméně pro obyvatele dané zóny by byla značně finančně výhodnější. Pilotním projektem rezidentního parkování v Uherském Hradišti se má stát lokalita Tůně, kde přetrvávají problémy s kapacitou parkovacích míst pro obyvatele tohoto sídliště.