„Trochu se bojím, aby nebylo celé město rozkopané, případně aby nám různé uzavírky nezkomplikovaly cestování autem. Ale to přežijeme to, hlavní je, že se budeme moct napojit na kanalizaci," uvedl Josef Bartoš z Bojkovic.

Ta totiž v některých částech města chybí úplně, případně je ve velmi špatném stavu. Na území Bojkovic tak vznikne šest a půl kilometru nových stok. „Plánujeme obnovu staré splaškové kanalizace a taktéž vybudování nové splaškové a dešťové," popsal plány starosta Bojkovic Petr Viceník.

Aktuálně ve městě probíhají přípravné fáze. Podle stavbyvedoucího Miroslava Matějky z firmy IMOS group, která projekt zpracovává, začnou kopat v případě příznivého počasí v únoru. V opačném případě hned, jak to podmínky dovolí. „Začneme pravděpodobně ulicemi Komenského a Štefánikova," upřesnil Miroslav Matějka.

Provoz bude omezen minimálně

Přesný harmonogram obnovy kanalizace zatím zpracovávají, o termínu dokončení je však jasno. „Do konce září tohoto roku musí být bezpodmínečně hotovo," uvedl Petr Viceník. Podle jeho slov se ale obyvatelé Bojkovic nemusí obávat úplných uzavírek ulic. „Nepředpokládáme, že bychom někde zcela přerušili provoz. Částečná omezení se ale ulicím samozřejmě nevyhnou," doplnil starosta. Po dokončení projektu má na území města zůstat maximálně několik desítek domů bez napojení na kanalizaci. Dobrou zprávou pro Bojkovjany bude i následná oprava chodníků a silnic, které bude třeba kvůli výstavbě kanalizace rozkopat.

Devítiměsíční opravy přijdou město na 85 milionů korun, z toho 42 milionů pokryje dotace, zbývající částku uhradí město z vlastních prostředků a úvěru.

Kde se bude opravovat: Luhačovická, Štefánikova, Domky, Husova, Cichrov, Komenského, Potok, Podhájí, Tovární, Nábř. Svobody, Drahy, Kosmákova, Pitínská, Nad zahradami.