„Ve spoustě okolních vesnic se obecní zabijačky začínají pravidelně dělat. I u nás se lidé ozývali a měli o podobnou akci zájem. Naše sdružení navíc udržuje tradiční kulturu, ke které zabijačka bezpochyby patří. Loni jsme si proto vyzkoušeli zabijačku nanečisto a letos už byla poprvé oficiálně,“ prozradil předseda kostelanského sdružení Lajbl Pavel Smělík, podle něhož se akce i přes deštivé ráno nadmíru vydařila.

Velkou hostinu už chystají také v Dolním Němčí. O obecní zabijačku se tam letos už třetím rokem postarají místní zahrádkáři. „Dnes už se prasata doma nechovají a stejně tak už lidi zabijačky v rodinném kruhu nedělají. Veřejné zabijačky se proto staly velice oblíbenými. Řekl bych, že v Dolněmčí patří k nejvyhledávanějším akcím v roce,“ míní předseda dolněmčanských zahrádkářů Antonín Richtr.

Na jednu velkou hostinu by podle něj jedno prase nikdy nestačilo. Na akci proto zahrádkáři musejí nakoupit pokaždé navíc krev do polévky a množství prasečích hlav či kolen. „Loni jsme například vařili asi pět kotlů polévky, dělali pětatřicet tlačenek a asi dvě stovky jitrnic ve střívku. Kromě spousty skonzumovaného masa ale zabijačka znamená i týden příprav a úklidu,“ upozornil Richtr.

Kvality veřejných zabijaček se podle jejich organizátorů lidé nemusejí bát. Prasata totiž zpravidla pocházejí z regulérního chovu zemědělských podniků. Kontrolu přímo na místě ve většině případů obstarává i státní veterinární správa. „Obavy nemusejí mít lidé podle mého ani ze zpracování masa. Nedovedu si představit, že by se do tak náročné akce, jakou zabijačka je, pouštěl někdo nezkušený,“ ubezpečil mluvčí Státní veterinární správy České republiky Josef Duben. Více na www.slovacky.denik.cz/prase