Základem naučené stezky jsou včelí úly – kláty z dubového dřeva, které budou plné života a upraveny tak, aby v nich mohly být chovány včely. Vznikají v rámci tří řezbářských sympozií, z nichž to druhé probíhá od středy v rámci Dne medu a medoviny v Archeoskanzenu Modrá.

Sešli se na něm profesionální mistři dláta Martin Bořuta z Podkopné Lhoty, Svaťa Forman ze Bzence, Branislav Petráš s manželkou Marií z Bošan a Andrej Irša z Kátova (všichni tři ze Slovenska). V posledních dnech srpna se do tvoření jednoho z klátů zapojí Ladislav Sedláček z Újezdce u Luhačovic.

„Svazek obcí Mikroregionu Buchlov obdržel dotaci z ministerstva pro místní rozvoj v rámci Programu obnovy venkova, na základě žádosti za účelem zhotovení čtrnácti včelích úlů podle tradičních předloh, které vycházejí z regionu," uvedl Miroslav Kovářík, předseda místní akční skupiny Mikroregionu Buchlov a starosta Modré.

Prvních pět včelích úlů – klátů, krytých šindelovou stříškou, vzniklo v polovině června při řezbářském sympoziu v rámci Kunovského léta. Poslední čtyři kláty vytvoří řezbáři v druhé polovině září při Burčákových slavnostech v Boršicích.

„Čelní část dubových klátů o průměru 75 cm, které byly přivezeny z pily ve Vnorovech, bude symbolizovat nějaká pověst, pohádka či něco ze znaku té či oné obce. Kromě zdobení řezbou figurálního a rostlinného motivu v ní bude malý vstupní otvor, a to česno," přiblížil čelní pohled na klát řezbář Martin Bořuta. On ani ostatní řezbáři se netajili tím, že nejotravnější je osekat kůru z už dost proschlého dubového špalku a pak do něj ze zadní části vytvořit otvor, sloužící pro snadné usazení včelího roje do klátu nebo k odebírání jeho produktů.

„Jednoduché není ani vytvořit v zadní části klátu dvířka osazená panty, aby dobře přiléhala. Vlastní řezbářská práce je jen kousek reliéfu, který může přesahovat do bočních stran klátu," svěřili se manželé Petrášovi z Bošan. Z důvodu ochrany před dešťovou vodou budou jednotlivé špalkové úly opatřeny stříškou z dřevěného šindele, který snadno vykrývá oblé tvary klátu.

Dubové kláty, které slibují delší životnost, budou rozmístěny do 14 obcí mikroregionu, ležících v oblasti Chřibů. Vznikne tak nejdelší naučná včelí stezka v republice, která se nesmazatelně zapíše do dějin českého včelařství.

„V každé obci mikroregionu se klátu s včelami ujme včelař a bude se o ně starat. Malé včelaříky bude učit, jak se zakládá včelstvo, jak se krmí, jak se stáčí med a podobně. Bude se tak šířit osvěta o potřebnosti včel na území mikroregionu," popsal Miroslav Kovářík. Bez okolků sdělil, že celkové náklady na vybudování naučné včelí stezky, a to včetně spoluúčasti obcí, budou činit 120 tisíc korun.

„Do naší obce povede včelí stezka po cyklostezce z Velehradu. Klát, na němž bude jeden ze symbolů ve znaku obce, bude instalován u bývalého obchodu a pohostinství," svěřila se starostka Salaše Jitka Točková.