I proto vyjádřili starostové Boršic a Huštěnovic nesouhlas s vyvážením odpadů z čističek na pole sousedící s jejich obcemi, o což v současnosti žádá společnost Lukrom.

Jejich námitkami se zabývá odbor životního prostředí v Uherském Hradišti, jenž má pravomoc povolení pro zemědělce k ukládání kalů vydávat. „Společně jsme se vydali do Uherského Hradiště, abychom sdělili své důvody, proč nechceme čistírenský odpad u našich obcí. Vadí nám především zápach, který zemědělci vždy při vyvážení způsobí. Bohužel je dnes tlačeno na to, aby se kaly z čističek odpadních vod zaorávali do polí a vzhledem k tomu, že obec není vlastníkem většiny pozemků, nevím, jak naše stanovisko pomůže,“ sdělil starosta Huštěnovic Aleš Richtr.

V Boršicích chtějí dokonce dojednat se stavebním úřadem uzávěru dovozu všech odpadů do katastru obce.

Čtěte také: Kam o víkendu? Na výstavy vín, burzu krojů nebo Keltský telegraf

Kaly pochází z čističek obcí

„Jednoduše by pak s odpady mohla manipulovat ve svém katastru pouze obec. Takové kaly podlé mého na ornou půdu nepatří, zvláště když se v nich mohou vyskytnou odpady, které pocházejí z průmyslových čističek, které se nacházejí u chemických areálů,“ dal najevo svoji nespokojenost starosta Boršic Roman Jílek.

Sám tak začal oslovovat vlastníky půdy, kteří s Lukromem mají podepsanou nájemní smlouvu.

„Už v roce 2015 se nám stalo, že byl zápach nesnesitelný. Tehdy jsme pořídili fotodokumentaci a dali podnět na prošetření. Lukrom následně musel kaly z katastru obce vyvést,“ poukázal na předchozí špatné zkušenost Roman Jílek.

Jednatel společnosti Lukrom plus Karel Čadek potvrdil Deníku informaci, že se jeho společnost chystá do polí zaorat stovky tun kalů. „Vše se děje v souladu s předpisy, takže nedochází k žádnému svévolnému hospodaření. Kaly jsou kontrolovány na těžké kovy a nebezpečné látky tak, aby neškodili půdě, každé pole je navíc specifické v objemu kalů, který na něj lze vyvézt. Rozhodně neděláme nic, co by bylo v rozporu s předpisy,“ reagoval na připomínky obou starostů.

Čtěte také: Režisérka je kráva, křičel divák při představení ve Slováckém divadle

Každé organické hnojivo zapáchá

Částečný zápach pak podle něj nelze eliminovat u žádného organického hnojiva. „Povinnost zaorat čistírenský odpad máme tuším do dvou dnů, většinou to nicméně děláme, co nejdříve to je možné. Zápachu bohužel předejít nelze, to však neznamená, že se jedná o nějaký nepřirozený proces. Naopak pro zemědělstvím je aplikace hnojiv a s tou spojená nepříjemná vůně velmi důležitá,“ doplnil Karel Čadek.

Sám také odmítl podezření, že by většina kalů pocházela z chemicky zamořených čističek u průmyslových zón.

„Naopak jde většinou o čističky obcí. Před dvěma lety sice došlo k pochybení, ale jednalo se jenom o překročení množství kalů, které měly být použity na jedno pole,“ odpověděl.

Celou situaci má v současnosti pod dohledem odbor životního prostředí v Uherském Hradišti. Ten nejenom vyřizuje nesouhlasná stanoviska starostů, ale také povoluje zemědělcům vyvážet čistírenský odpad.

„Vodoprávní úřad vede pouze řízení o schválení havarijního plánu, což je opatření pro případy havárie a nakládání se závadnými látkami. Co se týče běžných čistírenských kalů, je rozhodnutí o jejich umístění na vlastníkovi půdy či pole,“ přiblížil situaci vedoucí odboru životního prostředí Rostislav Novosad.

Podle jeho slov by však správně upravený kal neměl být pachově obtěžující. „V souladu s platnou legislativou musí mít kal požadované chemické a biologické vlastnosti. Jeho úpravu, pokud je nemá, provede původce kalu nebo oprávněná osoba. Takový odpad by pak neměl mít výraznou pachovou stopu,“ dodal.

Související

Smrad jako v prasečáku, štve řadu lidí zápach z polí

Kdo vám v regionu nejvíce otravuje život? Podívejte se