Protože zájem o pořádání hodů neutuchá díky Přátelům folkloru a obecnímu úřadu, jsou jejich osnovatelé v jejich organizování zběhlí. A tak se stárci po děkovném požehnání nepozorovaně z baziliky vytrácejí a chasa si musí pro ně dojít pod vedením podstárka Lukáše Balajky z Modré. Nejprve zamíří k Vojtěchu Lužovi pro vypůjčeného stárka z Traplic Tomáše Vranku (22), který má stárkovskou premiéru ve své rodné obci od loňska za sebou, a na Velehradě je už nějaký rok na hodové kralování v pořadníku.

Stěžejní záležitostí hodů je obchůzka krojované chasy obcí, již doprovázejí Velehraďané se svými hosty, kteří se k příbuzenstvu v hojném počtu sjeli. V průvodu, který jde pro velehradskou stárku, nechybí zpěv a juchání šohajů i děvčic, drobotina v krojích, ba ani nazdobený vozík se zásobou hodového vína v demižonu, vhodného k povznesení ducha i hodové nálady. Krojovou pestrost dokresluje teplé a slunečné počasí.

A protože stárek už na sebe přebral hodovou zodpovědnost a ujal se, jak velí tradice svých práv a povinností, vyzval stárku, aby vynesla atribut hodů – právo – z domu svých rodičů a on je i s chasou mohl chránit jako oko v hlavě. „Vítám tě u nás, můj milý stárečku, jsem ráda, že jsi našel cestu až z Traplic k našemu domečku. Snad mně ten Kunovjan promine na chvíli, že je můj stáreček tanečník z Doliny. Na naše hody dlouho jsem se těšila, velehradskou stárkou vždycky jsem být chtěla," vyznává se stárka Martina Sonntagová a předala stárkovi hodové právo se slovy: „Dobře ho hlídej, to ti povídám. Nebo ostuda by to byla veliká a bez práva by nebyla hodová muzika," klade mu na srdce Martina, která se s Tomášem, vládcem hodů, vydává k obecnímu úřadu převzít z rukou starosty Velehradu Aleše Mergentala povolení ke konání hodů.

Pestrost všudypřítomných krojů je u radnice nádherná a okouzlující a dává všem přítomných možnost nejen příjemně si užít část hodového veselí, ale také si připomenout tradice. K nebývalé vlně hodových návštěvníků napomohlo Mistrovství republiky v balonovém létání. „Když už jsme se na víkend vydali za horkovzdušnými balony na Slovácko, nenechali jsme si ujít velehradské hody s právem. Kroje na mladých i ženáčích, které tak často v Praze nevidíme, nám doslova rozsvítily oči," líčili Vanda a Krištof Valáškovi z Prahy.