Za vším stojí nový návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Ten se totiž o možnosti legálního pořádání podobných akcí vůbec nezmiňuje. Podobného černého scénáře se někteří obávají.

„Že bychom u nás přišli o košty slivovice a vína, si vůbec nedokážu představit. To snad ani nikdo nemůže dopustit. Vždyť takové akce k tomuto koutu Moravy neodmyslitelně patří," kroutil hlavou nad možným dopadem nového zákona Michal Bystroň z Uherského Hradiště. Sám údajně rád na nějaký košt občas zavítá.

Diskutabilním se totiž stává především výčet akcí, v rámci kterých by v budoucnu bylo možné alkohol prodávat. Měly by to být především výroční trhy, kulturní či taneční akce.

„Mezi akcemi, kde lze podávat alkoholické nápoje, nejsou nikde jmenovány košty vín ani pálenek, burčákobraní a podobně. Nejsou to taneční ani kulturní akce či výroční trhy v pravém slova smyslu, o nichž se hovoří v paragrafu čtrnáct. Jsou to akce zaměřené na degustaci alkoholu," poukázal na úskalí nového zákona poslanec Jiří Petrů z Valtic. A novinky si už všimli i v Uherském Hradišti.

„Co jsem obeznámen, je možné, že navrhovatelé zákona v něm zapomněli na docela významné akce v rámci kulturního dění v nejrůznějších vinařských oblastech. To by mohlo samozřejmě znamenat ohrožení těchto akcí, což zrovna u nás na Slovácku je celkem nemyslitelné," uvedl v té souvislosti Ivo Frolec, místostarosta Uherského Hradiště, na jehož půdě se rovněž konají jak nejrůznější košty, tak také i například slavnosti vína a otevřených památek.

Že by košty opravdu musely skončit, si sám nedokáže představit. „Košty nejsou jen o požívání alkoholu, ale je na ně navázána spousta jiných kulturních akcí a tradic. Naše kultura by tak tím byla velice negativně ovlivněna," dodal Ivo Frolec.

Ještě rozčarovanější je z nového legislativního návrhu senátor Ivo Valenta.

„Vláda se podle mne zbláznila. Pod pláštěm konání dobra připravuje další, zcela nesmyslné regulace. Tento návrh je špatný a v mnoha směrech se musí změnit. K omezení konzumace alkoholu a kouření volí zcela nesmyslné nástroje, které k plánovanému efektu rozhodně nepovedou. Navíc zákon může ohrozit některé tradiční akce na Slovácku, například právě oblíbené košty," vyjádřil se k novince Ivo Valenta. Sám už údajně se svým senátním týmem provádí právní analýzy.

„Pokud již návrh neupraví poslanci, rozhodně se o to pokusím společně s mnoha kolegy v Senátu. Nemůžeme přece dopustit, aby měli úředníci další nástroj k tomu, jak komplikovat život aktivním lidem a spolkům nejen u nás, na Slovácku," doplnil senátor. Jiní však uklidňují, že na takové scénáře nejspíš ani nedojde.

„Osobně se domnívám, že jde o falešný poplach. Ten výklad takový není a pokud by se přece jen ukázalo, že ano, tak by se zákon samozřejmě musel upravit. Jeho účelem je sice ochrana před tabákem a alkoholismem, ale třeba právě košty vína nejsou samozřejmě alkoholové akce takového rázu, který by dramaticky ovlivňoval lidi alkoholem. Myslím si proto, že konce koštů se skutečně obávat nemusíme," vyjádřil svůj názor poslanec sněmovny Ludvík Hovorka, pocházející ze Šumic.

A stejně situaci vnímají i někteří vinaři. „Téměř každá dědina u nás dělá výstavu vín či košty. Je to prostě neodmyslitelná součást našich tradic a slováckého folkloru. Proto si osobně myslím, že taková situace nenastane," uvedl jeden z mařatských vinařů Bohuslav Jež, který se zároveň na organizaci jednoho z koštů podílí.

Nový vládní návrh zákona už v Poslanecké sněmovně prošel prvním čtením. Mimo samotnou sněmovnu jej čeká ještě cesta přes Senát a prezidenta republiky.