Současný majitel Josef Novotný přetvořil nákladem 150 milionů korun chátrající pamětihodnost poškozenou primitivními zásahy z dob socialistické éry do podoby, kterou se honosila v polovině devatenáctého století. Doplněním nejnovějších technologií a citlivou kombinací s moderními konstrukčními prvky se tak nad Bojkovicemi opět tyčí architektonický skvost, který má našlápnuto pozvednout úroveň památky samotné i regionu, jehož byl zámek po staletí dominantní součástí.

Veřejnosti bude poprvé otevřen v sobotu odpoledne, v podvečer se tam pak uskuteční hlavní program mezinárodního folklorního festivalu Světlovský bál. Jedním z prvních hostů byli včera na Novém Světlově představitelé Zlínského kraje, slovenský velvyslanec v ČR a desítky starostů a představitelů firem.

„Snažili jsme se zachovat původní dispozici našeho záměru, společenského centra, jehož podoba vznikala v letech 1830 až 1850 za financování jeho majitele Laryš – Mönniche a vídeňského architekta Eduarda Kuschee. Myslím si, že se nám to minimálně z devadesáti procent podařilo,“ uvedl Novotný. Zatímco však dřívější majitelé využívali zámek pouze v létě, protože v zimním období přebývali v Itálii, současný vlastník jej dovybavil tak, aby ho bylo možné využívat celoročně. „Zastřešením nádvoří, které mimo jiné přispívá k zamezení tepelných ztrát, vznikl prostor, kde budeme pořádat kulturní akce za jakéhokoliv počasí v zimě i v létě,“ popsal největší devízu vyšperkovaného historického sídla jeho současný zámecký pán.

A právě zastřešení nádvoří 55 tunami těžkou konstrukcí ze skla a oceli o ploše 600 metrů čtverečních se stalo jablkem sváru mezi majitelem, vytrvale postupujícím za svou vizí, a lidmi z Národního památkového ústavu Kroměříž.

Na své straně však měl například Miloslava Tabarku z úseku památkové péče Městského úřadu v Uherském Brodě. „Podle mého soudu je důležité, aby šlo o designérsky soudobou, moderní konstrukci, jejímž použitím se užitkové vlastnosti zámku zvýší, což je postup ve světě zcela běžný,“ uvedl před časem Tabarka. Po zažehnání kontroverzí, a z nich vyplývajícího zpoždění prací, se tak jedna z největších přestaveb Nového Světlova přiblížila po dvou a půl letech ke svému cíli. Pod skleněným příkrovem visícím jedenáct metrů nad nádvořím, k jehož realizaci se Novotný nechal inspirovat londýnskou knihovnou, vídeňskou radnicí a berlínským sněmem, se budou odehrávat koncerty i divadelní představení.

„Zámek nyní disponuje podlahovým vytápěním a špičkovým protipožárním zabezpečením. Doslova prošpikován je také současnými hypermoderními technologiemi,“ naznačil Novotný. Co ale zmizelo, to jsou nevhodné vestavby. „Ty minulý režim nesmyslně nastavěl zejména v 50. letech minulého století. Vyvezli jsme celkem 1500 kubíků stavební suti,“ přiblížil majitel míru stavebních zásahů, které ho přišly na 150 milionů korun, z čehož dotační podpora ze Sdruženého operačního programu činila 85 milionů.

„Platí, že při dokončení není zámek zatížen žádným úvěrem,“ tvrdí Novotný. Výsledkem přestavby je sebevědomá podoba pamětihodnosti, kde turisté budou moct od začátku prázdnin navštívit restauraci, ubytovat se v hotelu s 72 lůžky, nechat se sezdat v obřadní síni či pokochat se pohledem do okolí z vyhlídkové věže. Od září se pak má nabídka zámku rozšířit o expozici Muzea světlovského panství. Na zastřešeném nádvoří by se pak měly od září konat divadelní a kulturní vystoupení.

Jako jeden z prvních tam zavítá ansámbl Slováckého divadla. Novotného stavební aktivitu ocenil i současný statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje, který bydlí v nedalekém Pitíně, Libor Lukáš. „Jde o obdivuhodný počin, který výrazně přesahuje bělokarpatský region,“ řekl Lukáš.

Josef Novotný, který je původem z Nivnice a již deset let pobývá v zahraničí, koupil zanedbaný zámek Nový Světlov z konce 15. století v dražbě 4. dubna 2003 za 6 milionů 800 tisíc korun.

Nově opravený zámek hostí Světlovský bál

Světlovský bál, tak nazval Mezinárodní folklorní festival soubor Světlovánek z Bojkovic. Sedmý ročník akce, kde se každoročně sjíždí dětská seskupení z různých míst republiky i ze zahraničí, vyvrcholí dnes v 17 hodin na opraveném zámku Nový Světlov.

Již dopoledne si ale mohou zájemci prohlédnout zámek nebo navštívit řemeslnický jarmark.

Na pozdně odpoledním galaprogramu vystoupí folklorní soubor Jánošík z Brna, uskupení Vtáčím ze Slovenska, skupina Haskovo z Bulharska a samozřejmě Světlovánek. Hudebně doprovázet je budou cimbálová muzika Čardáš, Bojkovjan a muzika při ZUŠ Bojkovice.

V pondělí pak soubory ještě navštíví Dům s pečovatelskou službou v Nezdenicích a v Uherském Brodě. ⋌(bm)

Čtěte také rozhovor s majitelem Nového Světlova Josefem Novotným: Na zámku už se cítím jako doma