Oficiálně bylo otevřeno v přízemí někdejšího hotelu U Velehradu na Velký pátek, kdy se podle pověstí otevírá země a v ní lidé hledají poklady.

Těmi poklady je pro renomovaného odborníka Karla Zavadila (53) z Veselí nad Moravou na sto dvacet hadů, obojživelníků a dalších živočichů. Ti v unikátním moderském teráriu našli novým domov. „Bývalý a pomalu chátrající hotel U Velehradu koupila společnost Skanzen Modrá a dala mu zvenčí i v interiérech nový kabát. Majitel společnosti Karel Mareček oslovil svého kamaráda Karla Zavadila, který se 33 let zabývá chovem plazů, aby v něm vybudoval terárium,“ uvedl Josef Hájek, ředitel hotelu Skanzen Modrá. A to se nadšenému veselskému chovateli a obdivovateli plazů, který má zkušenosti jak s těmi malými nebo čtyřmetrovými hady, z nichž někteří jsou jedovatí, povedlo.

Beránek, symbol Velikonoc. Ilustrační foto.
Kam o velikonočním víkendu? Na jarmark, košty vín, na hrady a zámky

V budově bývalého hotelu vzniklo kromě terária zázemí pro pálenici Centra Slováckých tradic a depandant hotelu Skanzen o čtrnácti pokojích se 42 lůžky. Ubytovaní návštěvníci si mohou být jisti, že hadi bezpečně uzavřeni v teráriích je nebudou ohrožovat.

Na 120 exemplářů živočichů přiblíží v teráriu dětem i dospělým speciálním výkladem jejich majitel Karel Zavadil. Za naprosto výjimečné lze považovat, že chovatel vyjme z terárií nejedovaté hady, sklípkany či leguány a nechá je návštěvníkům pohladit. „Já jsem si nechala dát hada kolem krku a vůbec jsem se ho nebála,“ pochlubila se tříletá Viktorka Zajícová z Kunovic, která zapózovala lidem s fotoaparáty. Z nového vnitřního terária, dalšího lákadla pro děti i dospělé, mají radost nejen Moderští a Velehradští, ale s rozbíhající se turistickou sezonou ji budou mít i stovky návštěvníků mikroregionu pod Buchlovem.

Parkovací dům ve Starém Městě by měl nahradit stávající nevyužité kolejiště naproti tamní nádražní budovy. Svojí rozlohou by tak měl zabírat prostor od staroměstské křižovatky u majáku REC Group po autobusové nástupiště a parkoviště u železniční stanice.
Parkovací dům u staroměstského nádraží? Projekt za 70 milionů

„Řeknu ale na rovinu, že když přestal fungovat hotel U Velehradu, přišli obyvatelé Modré a Velehradu o hezkou restauraci. Kdyby ale měla budova zůstat prázdná, nevyužitá a chátrala, je fajn, že se v ní rozšířila stávající nabídka lákadel pro turisty v našem regionu,“ vylíčil své pocity Miroslav Kovářík, starosta Modré. Pobaveně se zasmál některým fámám kolujících mezi lidmi, že obec vybuduje v dohledné době v sousedství Živé vody další areál, v němž budou prehistorická zvířata. „Nic takového tu nevznikne. Pomalu ale rozjíždíme záměr rozšíření areálu Živá voda o nějaké mokřady a močály, u nichž budou vodní a hrabaví ptáci, ale i zvířata, která tady žila nebo žijí,“ naznačil starosta Modré.