Stane se tak u příležitosti Noci kostelů, jejíž devátý ročník nabídne nesmírně pestrý kulturně- duchovní program, na němž se bude podílet řada dobrovolníků z jednotlivých farností.

„Ať už navštívíte během Noci kostelů barokní chrám, kapli nebo kostel z kteréhokoliv období, přeji vám, aby vaše duše byla v tomto prostoru o něco blíže našemu Stvořiteli, který je nekonečně dobrý i nekonečně krásný," vzkazuje všem návštěvníkům kardinál Dominik Duka.

Popáté propojí při Noci kostelů svět duchovní se světským v památné bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě. V posvátném prostoru baziliky začne v 18 hodin dětská mše s kytarovým doprovodem dětské scholy. Průvodkyně bazilikou budou o prostorech k setkávání lidí vyprávět zajímavé příběhy z historie sakrální památky. Bazilikou budou znít také písničky v podání dětské cimbálovky Džbánek z Tupes, číst se bude z kazatelny, ticho v ní ale bude jako v kostele a úderem 23. hodiny rozezvučí varhanní píšťaly Marie Vojáčková. Lidé mohli v průběhu večera nahlédnout do chrámového prostoru, který je vyhrazen kněžím, a to do sakristie.

Vůbec poprvé se v pátek večer otevřou dveře hradišťského kostela sv. Františka Xaverského a klášterního kostela Zvěstování P. Marie. V 18 hodin se rozezní kostelní zvony na Masarykově náměstí a v klášterním chrámu začne mše svatá. „Milovníkům historie nabídneme možnost seznámit se s dějinami kostela a jeho zákoutí, kam se běžně nedostanou," slibuje uherskohradišťský farář Josef Říha.

V půl deváté večer bude v kostele sv. Františka Xaverského pět duchovní písně Viva la Musica z hradišťského gymnázia a chrámový sbor kostela se zase představí programem Když sbor sestoupí z kůru. Zajímavý bude Šatník pana faráře, ale kouzelně budou do ticha noci znít varhany a do temnoty bude svítit světlo tónů královského nástroje. Po 23. hodině se ponese chrámem modlitba za město a úmysly návštěvníků chrámu.

Návštěvníci jalubského farního kostela sv. Jana Křtitele se mohou od 19 do 22 hodin těšit na individuální a komentované prohlídky chrámu, soutěže pro děti i dospělé, ale také třeba na výstup s průvodcem do věže chrámu a půdních prostor pod opravenou střechu. Po celý večer bude v kostele přítomen duchovní správce k osobnímu setkání a rozhovoru.

Babice, kostel sv. Cyrila a Metoděje; Bílovice, kostel Narození sv. Jana Křtitele; Bojkovice, kostel sv. Vavřince; Březolupy, kostel Nanebevzetí Panny Marie; Březová, kostel sv. Cyrila a Metoděje; Buchlovice, kostel sv. Martina; Huštěnovice, kostel sv. Anny; Jalubí, kostel sv. Jana Křtitele; Kudlovice, kaple sv. Andělů strážných;Kunovice, kostel sv. Petra a Pavla; Osvětimany, kostel sv. Havla; Uherské Hradiště, Evangelická modlitebna Jana Amose Komenského, klášterní kostel Zvěstování Panny Marie, kostel sv. Františka Xaverského; Uherský Brod, chrám Mistra Jana Husa CČSH, kostel Neposkvrněného početí P. Marie; Uherský Ostroh, kostel sv. Ondřeje; Velehrad, bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje