Boršický košt je na Slovácku na vzorky nejbohatší a vyznavači vína také nejnavštěvovanější. I letos se tamní vinaři postarali o to, aby si výstavou vín udrželi punc kvality.

Pro návštěvníky připravili 1032 vzorků vín, kterými se na koštu mohli pochlubit vystavovatelé z devětačtyřiceti vinorodých obcí. „Přestože počasí v loňském roce nebylo zejména v dubnu vinařům příliš nakloněno, sešlo se na výstavě zase víc než tisíc vzorků vín. Je to tím, že boršičtí vinaři obesílají svými vzorky bezmála padesát výstav vín na Moravě a tamní výrobci vystavují své vzorky u nás,“ informoval předseda boršických zahrádkářů Libor Vranka.

U Zlechova se srazila dvě nákladní auta.
U Zlechova se srazila dvě nákladní auta

Úderem desáté hodiny představil majitele 38 vzorků nejlépe hodnocených vín v odrůdách a předal jim plakety se sv. Urbanem patronem vinařů. Návštěvníci, kteří si pospíšili, mohli jako jedni z prvních ochutnat výsledky práce těch vinařů, jejichž vína u odborné komise degustátorů, vedené Josefem Bičanem z Traplic, zabodovala a dostala se mezi osmatřicet nejlépe bodově hodnocených.

Největší počet bodů (19,4) přiřkli porotci dvěma vzorkům vín, a to Chardonnay z pozdního sběru 2015 od BD Sensors Buchlovice, a Tramínu červenému, výběru z bobulí ročníku 2016 od boršického Aloise Tománka. Nejstarším vzorkem vína Rulandského bílého ročníku 1996 se na výstavě mohl pochlubit boršický Jaroslav Šimík.

„Raritou letošní výstavy je, že se na ní sešlo třiadvacet Hibernalů, odrůdy, která se na výstavách objevovala velice zřídka, vždycky jí bylo jen pár vzorečků. Konečně se prosazuje se i na našem trhu. Jde o rezistentní odrůdu,“ informoval Libor Vranka. Tradičně nejvíce bylo podle něj na výstavě Ryzlinku rýnského. Milovníci mohli v Boršicích okoštovat 72 rýňáků.

Na Velké Javořině napadlo v noci z pondělí velikonočního na úterý několik centimetrů sněhu.
Na Javořině a Mikulčině vrchu napadl sníh

„Vína z hroznů loňského Ryzlinku rýnského jsou velice kvalitní. Hroznů bylo na keřích révy vinné méně, ale jejich kvalita byla vyšší,“ nechal se slyšet Libor Vranka.

Protože s dobrým vínem se snoubí také jídlo, ani o něj nebyla v Boršicích nouze. Nechyběly zabijačkové speciality a pestrý sortiment holandských sýrů.
Pro návštěvníky boršické výstavy bylo připraveno spojení vína a folkloru ve slováckém pojetí, a to s písničkou a cimbálovou muzikou Pentla. (zs)