„Střídmé jídlo, střídmé pití, zaručuje dlúhé žití," odpovídá s osobitým humorem všem zvědavcům hledajícím recept na dlouhověkost. A něco na tom určitě bude, Anděla Hřibová totiž letos 23. dubna oslaví své již 105. narozeniny, a přestože je velmi skromná, nevyhne se ani tentokrát zástupu gratulantů obdivujících její vitalitu a stáří.

„Nejšťastnější je, když může být mezi blízkými, kteří se sejdou v širokém rodinném kruhu a dobře se baví," dodává její syn Petr Hřib, který se svojí matkou sdílí domácnost. Celkově má Anděla Hřibová synů pět, tři dcery a jednadvacet vnuků. Sama se také snaží být stále soběstačná, což paradoxně stěžuje práci jejím potomkům, kteří o ni pečují. Často tak zatají pravdu svým pečovatelům jen proto, aby jim nebyla příliš na obtíž. „Už jsem jedla," říká svému synovi, přestože jí ještě nikdo nedonesl jídlo. Snaží se také zvládnout moderní technologie, o nichž by si na začátku 20. století troufli snít jen lidé s fantazií Julese Verna. Dokáže obsloužit automatickou pračku, dívá se na televizi Noe nebo si pustí v rádiu stanici Proglas.

Sdílet domácnost s Andělou Hřibovou proto není tak náročné, jak by se někomu mohlo na první pohled v jejím věku zdát. Naopak k dojetí často přivádí své blízké projevy svojí vděčnosti. „Chlapče, jak já se každý den modlím a děkuji pánu Bohu, že tě mám, a za to, jak se u tebe mám," pohladí syna s laskavým úsměvem. „Jakého většího vděku se člověku může dostat, když mu takovými slovy za jeho starost poděkuje jeho více než stoletá matka," dojímá se Petr Hřib. I když prožila jedno z nejdivočejších století v lidských dějinách, žádný významný okamžik, který by ji mezi jinými výjimečně utkvěl v paměti nemá. Raději vzpomíná na radostné a veselé události než na ty smutné a tragické.

INFORMOVALI JSME Marie Hřibová ze Šumic slaví 100 let