Soutěž vyhlašovaná ministerstvem zemědělství slouží zejména k podpoře malých a středních výrobců.

„Ti totiž mají často problém prorazit do obchodních řetězců, přestože nabízejí kvalitní a čerstvé zboží,“ vysvětlil náměstek ministra zemědělství Tomáš Šimčík.

Právě klání o nejlepší regionální potravinu by jim v této věci mělo být nápomocno.

O tom, že se soutěž ve Zlínském kraji velmi dobře uchytila, svědčí to, že místní výrobci letos v celostátním měřítku patřili mezi největší zájemce o účast.

„Třiačtyřicet producentů zde tentokráte přihlásilo sto patnáct výrobků. Zlínský kraj navíc jako jeden z mála krajů naplnil všech devět kategorií,“ poukázal Šimčík.

Právě on v sobotu ve Zlíně předával vítězům certifikáty kvality. Oceněny jimi byly například Selská paštika z řeznictví U Kusáků, Švestková povidla Jiřího Netopila, Vizovická slivovice Rudolfa Jelínka nebo Špaldový řez firmy Javorník CZ ze Štítné nad Vláří.

Jak poznamenal jednatel posledně zmiňované společnosti František Fojtík, verdiktu poroty složené z potravinářských odborníků si její zaměstnanci nesmírně váží.

„Velice nás těší, že byl mezi nejlepší vybrán i náš výrobek. Je to vyznamenání zejména pro naši pekárnu a její pracovníky,“ pochvaluje si Fojtík.

Součástí sobotního programu však nebyl pouze slavnostní ceremoniál, ale také ochutnávka vítězných výrobků. Zájemci si je samozřejmě mohli zakoupit i domů. Nechyběly ani ukázky zemědělské techniky a doprovodný kulturní program.

„Věřím, že noví vítězové nezískali jen certifikát a plaketu, ale zejména nové zákazníky, kteří dávají přednost čerstvým potravinám s jednoznačnou zárukou původu,“ doplnil Tomáš Šimčík.

Soutěž Regionální potravina se zaměřuje na nejlepší produkty v jednotlivých třinácti krajích České republiky vyjma Prahy.

Odborná porota rozhoduje o vítězích v kategoriích sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky, ovoce a zelenina, alkoholické a nealkoholické nápoje, masné výrobky tepelně opracované, masné výrobky trvanlivé a ostatní potravinářské výrobky.

Oceněné výrobky získávají certifikát ministerstva zemědělství a právo užívat čtyři roky značku Regionální potravina daného kraje na výrobcích k jejich prezentaci.

Vítězné výrobky v soutěži Regionální potravina Zlínského kraje

Masné výrobky tepelně opracované
Selská paštika, Řeznictví U Kusáků

Masné výrobky trvanlivé
Pašerácká klobása, Carnex

Sýry včetně tvarohu
Pletenec kořeněný – pařený sýr, Farma – ZPZ

Mléčné výrobky ostatní
Jogurt bílý, Mlékárna Valašské Meziříčí

Pekařské výrobky včetně těstovin
Špaldový řez, náplň borůvka + tvaroh, Javorník CZ

Cukrářské výrobky
Staročeský medovník, Medoks

Alkoholické a nealkoholické nápoje
Vizovická slivovice 2008, Rudolf Jelínek

Ovoce a zelenina
Švestková povidla, Jiří Netopil

Ostatní
Bramborové šišky plněné uzeným masem a zelím, Jospo