Na jejich čele kráčeli s hodovým atributem, právem, právoplatně zvolení starší stárci, dvaadvacetiletý stavitel závodních aut Tomáš Běhůnek s jednadvacetiletou budoucí porodní asistentkou Kristýnou Koňaříkovou. Protože se mezi omladinou nenašli vhodní adepti na mladší stárky, nesla právo jedna z dvojic hodové chasy.

U kostela očekával krojované kaplan bílovické římskokatolické farnosti Artur Kozik, který je přivedl před svatostánek, u něhož pak požehnal po krátké promluvě hodová práva. „Hody jsou krásná tradice. A je moc pěkné, když stárci s chasou přijdou do kostela požádat Pána Boha, aby jim kněz požehnal hodová práva," řekl kaplan. Po obřadu se stárci vypařili jako pára nad hrncem, takže si chasa pro ně musela dojít v doprovodu dechovky domů. Nejprve si vyzvedla Tomáše, poté Kristýnu.

„V hodových chasách chodili kdysi naši rodiče a my v nich chodíme čtyři roky. Už loni jsme se shodli na tom, že bychom mohli letos stárkovat. Škoda, že se v řadách mladých nepodařilo sehnat mladší stárky," posteskli si starší stárci, kteří letos převzali s chasou odpovědnost za průběh martinských hodů v obci.

„Přesně před půl stoletím stárkovali v Nedachlebicích Jana a Stanislav Šubardovi, prarodiče dnešní stárky, která kráčí v čele hodové chasy," prozradila Blanka Sládková. Paní Šubardová váže už třicet let děvčatům z Nedachlebic i okolních obcí šátky turečáky, maminka stárky zase deset let připravuje mladším i starším stárkům z dědiny hodová práva, které symbolizují začátek hodů.

„Protože před hody bylo u nás hodně práce, pomáhala mně s týdenním předstihem zdobit práva Kristýnka. Ale jinak je připravuji stárkům tři dny před hody," informovala dvaačtyřicetiletá Adéla Koňaříková, maminka stárky. Stejně jako Tomášova maminka Světlana Běhůnková se netajila tím, že hody představují pro rodiny stárků hodně práce, starostí, ale také čest, že mohou ze svých domů vypravovat vládce hodů.

Ti požádali starostu obce o povolení hodů, které v sobotu vyvrcholily v sousedním Zlámanci, protože v Nedachlebicích není takový sál, v němž by se mohla konat hodová veselice. Té kralovaly Staroměstská kapela a cimbálová muzika Mladý Včelaran.