Jeho otcové, ale také fanouškové aromatické rostliny z rodu Allium, Miloslav Hrdý a František Hrňa, se jej rozhodli pořádat, aby přiměli české pěstitele k boji proti nekvalitnímu česneku dováženému z Číny a jiných zemí, a také ji podpořili v jejich snahách o přežití českého, moravského a slezského česneku. Slováckému deníku poskytli strůjci česnekového festivalu před jeho konáním exkluzivní rozhovor.

Kdo přišel s myšlenkou založit v městyse pod Buchlovem česnekový festival?

M. Hrdý: Nechci se chlubit, ale inspirátorem festivalu jsem byl já, mým největším podporovatelem byl František Hrňa se svou manželkou Stanislavou, kteří se dovedli správně nadchnout a podpořit mě. Nultý ročník festivalu jsme chtěli uspořádat v roce 1997, ale Slovácko postihla velká povodeň a plány vzaly za své. Teprve v roce 2002 se nám podařilo festival uspořádat. Udělali jsme si tedy radost, jinou než všechny ostatní. Tu radost jsme viděli především ve spojení krásné přírody buchlovického parku a voňavé zeleniny – česneku. A také jsme pochopili, že česnek v oblasti Uherskobrodska už končí, takže je potřeba držet se podobně jako u vína hesla: Najdi si svého vinaře, tak jsme začali pracovat s mottem: Najdi si svého česnekáře!

Kolik návštěvníků zavítalo na první festival v roce 2002?

F. Hrňa: Na první česnekový festival, který jsme uspořádali ve spolupráci s Památkovou správou Buchlovice a jejím ředitelem Pavlem Vláškem v areálu buchlovického zámku, přišlo na 350 návštěvníků, zatímco loni jich na něj navzdory tropickým vedrům zavítalo 4 300 lidí z Česka a Slovenska. Nejvíc, sem tisíc, jich na festival v jeho historii přišlo v roce 2012. Tehdy bylo ideální počasí a velký hlad po česneku. Lidé si na něm nakoupili na okamžité použití i do zásoby zaručeně pravý český česnek, který se urodil v České republice.

Na který ročník česnekových slavností nejraději vzpomínáte?

M. Hrdý, F. Hrňa: Máme z toho trochu guláš. Víme jen, že byl česnek, krásný slunečný den, hodně lidí a dobrá nálada. A tak nám splývá jeden ročník s druhým. Setkání s lidmi, to je hlavní důvod, proč festival česneku pořádáme.

Jakým mottem bude umocněn jubilejní XV. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku), jak zní jeho název?

M. Hrdý: Jakub, Jakub, česnek nakup, na tvůj svátek Evžene, těžko už se sežene. Jakuba bude v pondělí 25. července. A právě od jeho svátku by si měli lidé česnek nakupovat, protože na Evženův svátek, 10. listopadu, se už tato zeleninová lahůdka těžko shání.

Představíte o česnekových slavnostech také patrona česnekářů?

M. Hrdý: Ano. Světce, svatého Onufria, nám pomohl najít náš kamarád, zlechovský a buchlovický farář Rudolf Chmelař. Ten přišel s povídkou, v níž se mimo jiné praví, že světec odešel do pouště a žil v ní 60 let. A živil se tam údajně nějakými kořínky, asi medvědím česnekem, které ho udržely tak dlouho ve formě. A tak vlastně přišel česnek ke svému patronovi.

S láskou a puncem jedinečnosti připravuje už několik let se svými příbuznými česnekové speciality pro festival hradišťská kožní lékařka Stanislava Hrňová, žijící v Buchlovicích. Kolik jich za těch patnáct let asi upekla?

F. Hrňa: Loni jsem si s tím dal práci a ty porce spočítal. Bylo jich na sto tisíc. Loni jsme třeba česnek dostali sponzorsky od zemědělského družstva Okluky Dolní Němčí. Část ho ale vypěstovala manželčina osmasedmdesátiletá maminka Marie Večeřová. Ta celé množství česneku, které manželka na cukroví i česnekový zákys v množství od 15 do 20 kilogramů potřebuje, dokonce sama oloupe. Za dobu pořádání česnekových slavností ho už naloupala kolem dvou centů. V minulosti připravovala manželka na festival česneku 18 druhů cukroví po třech stovkách degustačních porcí. Česnekové buchty peče tradičně k zákysu. Loni jich bylo pětadvacet plechů. Loni nachystala pro návštěvníky festivalu originalitu, a to česnekové suši. Co připraví na letošní česnekové slavnosti, to se nechejte překvapit.

Konzumace česneku zlepšuje náladu, zpomaluje stárnutí, snižuje cholesterol a má další pozitiva pro lidský organismus. Povzbudil festival česneku pěstitele této zeleniny ke zvýšení její produkce?

M. Hrdý: Je třeba ještě připomenout, že česnek má také výrazný afrodisiakální účinek. Je škoda, že zemědělský podnik v Dolním Němčí, který kdysi pěstoval česnek na 120 hektarech, letos nevysadil ani jeden stroužek česneku. Ale drobní pěstitelé se česnek snaží pěstovat.

Poradí jim někdo na festivalu, jak česnek správně pěstovat?

F. Hrňa: Pozvaní odborníci umějí pěstitelům poradit nejen jak o česnek pečovat, jak jej sázet, hnojit a řešit různá onemocnění. Umějí také pěstitelům poradit, jak dosáhnout třeba na dotace, pokud by chtěli česnek pěstovat ve velkém.
Mnoho rad dostanou návštěvníci festivalu v Muzeu Podhradí Buchlovice, kde bude mít mimo jiné odbornou přednášku přední český pěstitel česneku Jan Kozák z Poběžovic.

K festivalu česneku patří folklor, dechovka, pěvecké sbory, country folk, ale i soutěže. Třeba Mistrovství české republiky v plivání česneku na dálku na trávě? Počítáte s tím, že letos rekord z roku 2011 někdo pokoří?

M. Hrdý: Rekord ze zmíněného roku má hodnotu 10.71 metru. Pravdou je, že už se nějaký ten rok drží, ale že ti tři nejlepší plivači česnekových stroužků, které loupou u Hrňů, se na prvních třech místech stále střídají. Ten, komu se letos podaří rekord z roku 2011 překonat, bude mít až do smrti vstup na festival česneku zdarma. Věřím, že přitažlivá bude pro dospělé světová novinka číslo jedna, a to Česnekové moravské sumo. Budou to intimní souboje pro starší ročníky. Druhou světovou novinkou bude Česnekový kikindáš, hra pro všechny věkové kategorie.

A jaké jiné aktivity budou moct návštěvníci během festivalu navštívit?

F. Hrňa: Tradiční hra pro celou rodinu ponese název O nejsmradlavější dítě. Využít mohou lidé i buchlovické překvapení na náměstí Svobody, kde bude fungovat česneková očista pod sprchou. Chybět nebudou ani česnekové inhalátory s omlazovací česnekovou kůrou zdarma, literární poetická česneková hodinka či soutěž o nejhmotnější česnek, nebo o nejkrásnější česnekový cop.

Související: Česnek, zelenina nebo topinka ozdoby klobouků dam i mužů