Zpočátku to vypadalo jako chřipka, ale výsledky odběru krve řekly něco jiného. S podezřením na leukemii musel dnes už šestiletý klučina na onkologické oddělení Dětské nemocnice v Brně. Tam odběr kostní dřeně a tkáňového moku potvrdil neveselou diagnózu Lukášek trpí akutní lymfoblastickou leukemií. Od té doby absolvoval několik chemoterapií.

„Byl to šok! Plakala jsem a pořád dokola si kladla otázku, proč zrovna náš Lukášek,“ vzpomíná maminka Jana Ondrušková.

Život rodiny znesnadňuje především Lukáškova téměř nulová imunita. I když je mu teprve šest let, má toho za sebou už hodně. Asi nejvážnější bylo, když upadl do kómatu, protože jeho tělo nezvládalo léčbu. To ale není zdaleka vše, kvůli možné infekci přišel o třináct zubů a především užívá léky na všechno možné na podporu trávení slinivky, na vysoký krevní tlak anebo třeba na epilepsii.

Uherskohradišťská nemocnice. Ilustrační foto.
Už žádné čekání. Zjistěte si, kolik je v nemocnici pacientů

„Celá rodina prochází nej-těžším obdobím života. Velká podpora lidí okolo a jejich snaha nám pomoci mi ale dodává energii všechno zvládnout. Lukášek je navíc velmi statečný a vše trpělivě snáší,“ říká maminka.

Ta se rozhodla s příběhem celé rodiny podělit a na Facebooku založila stránku Podané ruce Lukáškovi. Pomáhá jim i nadace Korunka z Luhačovic. Ta uspořádala veřejnou sbírku Podané ruce Lukáškovi. Účet je zřízen u Fio banky pod číslem 2101222509/2010.

Lukáškův životní příběh se zatím nedostal do fáze, kdy by potřeboval trans-plantaci kostní dřeně, ale při každé návštěvě onkologického oddělení potkává ty, kdo ji potřebují. Několikrát ročně se proto konají nábory do registru dárců kostní dřeně. V úterý 22. srpna se bude konat i v Uherskohradišťské nemocnici.

Ilustrační foto
Rehabilitace v hradišťské nemocnici se rozšířila

„Na začátku vám sestřičky odeberou pár kapek krve a nakonec můžete někomu zachránit život,“ říká dlouholetá neúnavná iniciátorka náboru Zdenka Wasserbauerová. Na hematologicko-transfuzní oddělení Uherskohradišťské nemocnice mohou zájemci od 18 do 35 let dorazit mezi osmou a čtrnáctou hodinou.

Vloni darovalo kmenové buňky šest lidí ze Zlínského kraje, z toho dva z Hradišťska. Celkem bylo v republice transplantováno 110 lidí, z toho 44 dostalo kmenové buňky od českých dárců.

„Stojí to za snahu. Zatím, bohužel, každý čtvrtý člověk dárce nenajde. Je to jen o lidech, dát někomu naději na život,“ dodala Zdenka Wasserbauerová.

Nová budova interny Uherskohradišťské nemocnice má vyrůst za stávajícím centrálním objektem chirurgických oborů, který byl postaven v roce 2014.
Nová interna na obzoru. Nemocnice v Hradišti by mohla začít s výstavbou už v květnu