Na tamním Masarykově náměstí, před kavárnou Jinou Kafé, se sešlo na pět set koledníků. Ti si zanotovali pět koled, například Pásli ovce Valaši nebo Půjdem spolu do Betléma, a dvě vánoční písně. Přítomné přivítal i starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

"Se zpěvem vám moc nepomůžu, protože jsem si z hor přivezl virózu. Není to naštěstí ta hradní, takže se vyléčí," glosoval Stanislav Blaha. Nejen obyvatelům města popřál veselé Vánoce a klidný advent. Dodal, že ho těší, že přibývá jak míst, kde se zpívá, tak lidí, kteří se zpívání účastní v Uherském Hradišti.

VIDEO: Facebook Stanislava Blahy

Ve Květné zpívali koledy na zahradě mateřské školy
Ve Květné zpívali koledy na zahradě mateřské školy

Stejně jako v minulých ročnících udával tón sbor ze Základní umělecké školy Slovácko s jejich cimbálovou muzikou a folklorním souborem Kunovjánek.

"Koledy jsme cvičili asi měsíc, některé jsou náročnější, jiné jsou lehčí," prozradil primáš cimbálové muziky ZUŠ Slovácko Štěpán Vaculík. Na závěr celé akce si jeho cimbálovka i se sborem připravila překvapení v podobě koledy Krásná Panna.

Zpívání koled v Pitíně s  Deníkem podpořila cimbálovka Jaroslava Pavlíka i pěvecké sbory.
Zpívání koled s Deníkem v Pitíně podpořila cimbálovka Jaroslava Pavlíka i sbory

Mezi přihlížejícími zpěváky byli třeba manželé Stodůlkovi, kteří ještě nevynechali ani jeden ročník Česko zpívá koledy.

"Trochu nám tu chybí Jožka Kubáník, který to vždy vedl pevnou rukou, ale akce je to nádherná. Je fajn před Vánoci někam vyrazit a ještě si u toho zazpívat," nechala se slyšet Helena Stodůlková.

Na Slovácku se však nezpívalo pouze v Uherském Hradišti. Do akce se zapojilo dalších 19 obcí napříč regionem. Mezi nimi například Pitín. Tam přišlo koledovat na 200 lidí.

Koledami s Deníkem zahájili na Velehradě jednání zastupitelstva.
Koledami s Deníkem zahájili jednání zastupitelstva

"Měli jsme tu kromě Cimbálové muziky Jaroslava Pavlíka také chrámový sbor dětí a dospělých a několik dalších seskupení," popsal za tamní organizátory Karel Salvet.

O něco méně lidí si přišlo zazpívat k vánočnímu stromu do Dolního Němčí.

"Nakonec dorazila stovka koledníků,"uvedla jedna z organizátorek akce v Dolním Němčí Františka Tinková. Celkem na Slovácku pělo koledy na tři tisíce zpěváků. Na další koledování se mohou všichni těšit 12. prosince 2018.