„Jede nás pětačtyřicet. Vyjeli jsme z Uherského Brodu a jeli přes Drslavice, Podolí, Kunovic do Uherského Hradiště,“ popsal jeden z pořadatelů a nadšený cyklista z Uherského Brodu Dušan Mihel. Sám celých 200 kilometrů absolvuje na vysokém kole. Repliku stroje z roku 1889 si pořídil před čtyřmi lety a už s ní získal několik úspěchů.

„Před měsícem jsem jel závod okolo Flander v Holandsku, který měřil 141 kilometrů,“ prozradil čtyřiačtyřicetiletý Broďan s tím, že vysoké kolo si pořídil, aby měl nějakou změnu od klasické cyklistiky. Ročně na vysokém kole najede okolo šesti tisíc kilometrů.

Mezi účastníky byl i Jiří Fiala z Brna, který si drezínu, tedy před chůdce kola bez šlapadel, pořídil speciálně na tuto akci před čtrnácti dny.

Vítězný svatební pár roku 2016 - Eva a Martin Motlovi z Křelova-Břuchotína
Svatební pár Deníku pro rok 2016 má vítěze. Gratulujeme!

„Toto je už moderní verze, která má pogumovaná kola. Jinak je dresina vyrobená z dubu, habru a jasanu. Člověka vyjde obyčejná dresina asi na patnáct tisíc korun,“ uvedl cyklista.

Dopravovat se tímto stylem je podle jeho slov nejnáročnější pro sedací sval, ten trpí.

„Jeden kolega na dresině ujel 130 kilometrů. Ten používá znecitlivující mast, aby to bylo k vydržení,“ pousmál se Jiří Fiala.

Cyklisté v sobotu pokračují z Brna do Velkých Němčic, v neděli ze Slavkova u Brna do Kloboučků a zpět a v podělí oslavná jízda vyvrcholí cestou ze Slavkova do Těšan a zpět.

Dresina je dřevěné kolo bez pedálů, které v roce 1817 vynalezl Karl Drais. 

Cyklisté si mohli vybrat ze sedmi tras, pěší ze dvou.
Na kole vinohrady letos ve skromném počtu. Cyklisty odradily policejní kontroly