Slovácko

Předčasné aprílové počasí zaměstnalo v posledních březnových dnech silničáře i hasiče na Slovácku. Zatímco v nižších polohách padal déšť se sněhem, vyšší polohy v úterý 31. března pokryla vrstva několika centimetrů sněhu.

„Sněžit začalo v celé oblasti Chřibů a v okolí Mikulčina vrchu. Na silnici E50 směrem na Rasovou a do buchlovských hor jsme proto poslali posypové vozy," uvedl ředitel Správy a údržby silnic Slovácka Rostislav Buchtík.

Teploty se v nižších polohách držely kolem jednoho stupně Celsia, postupně za deště či sněžení vystoupaly v regionu až k osmi stupňům nad nulou. Meteorologové až do středy 1. dubna varují před silným větrem. Ten řádil na Slovácku už v pondělí 30. března, kdy hasičská jednotka z Uherského Brodu zasahovala u vyvráceného stromu u Slováckých strojíren.

Teploty mají dále klesat až do víkendu. „Místy se budou tvořit bouřky doprovázené intenzivními přeháňkami, od 500 metrů sněhovými. Čerstvé chladné proudění bude Česko provázet až do 10. dubna," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Valašsko

Na Valašsku začalo v úterý před desátou hodinou dopoledne sněžit. Podle ředitele Správy a údržby silnic Valašska Jaromíra Kořistky jsou ale všechny silnice, včetně těch horských, sjízdné. „Žádné komplikace v tuto chvíli hlášeny nemáme," informoval ředitel redakci Valašského deníku.

Podle něj lze ale pravděpodobně odpoledne očekávat další zhoršení klimatických podmínek. „Řidiči by měli jezdit opatrně," upozornil Jaromír Kořistka.

Očekáván je mimo jiné i poměrně silný vítr s nárazy až 20 metrů za vteřinu, což je přes sedmdesát kilometrů za hodinu.

Komplikace související s počasím dnes nezaznamenali ani hasiči. „Zatím je klid," poznamenal mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Kroměřížsko

Déšť smíšený se sněhem: tak to v úterý dopoledne vypadá také na silnicích v kroměřížském regionu. Návrat zimy zaskočil mnohé řidiče, k vážnějším nehodám ale zatím naštěstí nedošlo a všechny silnice na Kroměřížsku jsou momentálně sjízdné. Dálnice D1 u Kroměříže je podle aktuálních informací silničářů po chemickém ošetření pouze mokrá a sjízdná bez omezení, v některých místech regionu je pak snížena pouze viditelnost vinou srážek.

Nepříliš povzbudivou předpověď ale vydali meteorologové: podle nich totiž budou letošní velikonoční svátky zřejmě chladnější, než ty vánoční.

„První duben začne stylově, místy se totiž budou tvořit i bouřky doprovázené intenzivními přeháňkami, od výšky 500 metrů i sněhovými. Vyloučené nejsou ani sněhové krupky. Čerstvé chladné proudění bude Česko provázet až do 10. dubna, do té doby se tedy musíme připravit na aprílové počasí doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy. Až od druhé dubnové dekády bude oblačnosti i srážek ubývat a teplota půjde pozvolna nahoru," konstatovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Zlínsko

Předpovědi meteorologů se naplnily. Zlínsko v dopoledních hodinách zasáhlo sněžení, které místy přechází v déšť nebo déšť se sněhem. Vážnější komplikace v dopravě počasí v regionu nezpůsobilo, přesto by řidiči měli být opatrní. „Doprava na Zlínsku je bez komplikací, pouze v Buchlovských horách ve směru na Brno tenká vrstva sněhu na vozovce, která namrzá, zpomalený provoz. Žádné vážné dopravní nehody prozatím neevidujeme," uvedla mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Už včera meteorologové v předpovědi upozornili, že v průběhu úterka se mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky, které mohou místy od vyšších poloh přecházet ve sněhové či smíšené. V odpoledních hodinách pak mají být četnější. Podobný charakter počasí vydrží až do konce týdne. „První duben začne stylově – místy se budou tvořit bouřky – doprovázené intenzivními přeháňkami, od 500 m sněhovými. Vyloučené nejsou ani sněhové krupky. Čerstvé chladné proudění bude Česko provázet až do 10. dubna – do té doby se musíme připravit na aprílové počasí doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy. Až od druhé dubnové dekády bude oblačnosti i srážek ubývat a teplota půjde pozvolna nahoru," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Podle ní budou i Velikonoce chladnější než Vánoce. „Noční teploty z neděle na pondělí klesnou až k minus čtyřem, přes den vystoupí na 2 až 6 stupňů," upřesnila Honsová.