Stovky pozvaných hostů včera přišly zkrátka. Úchvatný pohled na podvodní svět si tak můžete vychutnat pouze vy, čtenáři Deníku, jehož redaktor jako jediný pořídil o den dříve exkluzivní snímky.

„Došlo k uvolnění těsnění mezi jednotlivými díly tunelu. Kvůli tlaku vody jsme museli snížit hladinu rybníka o tři metry," vysvětlil nepříjemnost starosta Modré Miroslav Kovářík, který věří, že se problém podaří co nejdříve vyřešit a atrakce bude pro veřejnost co nejdříve otevřena.

„Potvrdilo se jedno rčení, že s vodou nejde úplně zvítězit, pouze dočasná remíza je velkým úspěchem, což je naprostá pravda," dodal s hořkým úsměvem starosta. Podle něj proběhne bedlivé šetření, kde je zakopaný pes. Pravděpodobně někde nepřilnul lepený spoj na daný materiál.
Osmimetrový prosklený tunel je největším tahákem unikátního areálu v blízkosti Archeoskanzenu Modrá. Návštěvníkům nabídne po celý rok úchvatný pohled do povodního světa, v němž se prohánějí nejen kapři, sumci, štiky, líni, candáti, hlavatky či jeseteři, ale i dvě téměř dvoumetrové vyzy velké.

„S budováním sladkovodní a botanické expozice jsme začali v loni v květnu," uvedl Miroslav Kovářík, který je duchovním otec projektu. V chřibském prameništi může návštěvník sledovat tok potoka od jeho pramínku až po řeku, a to s rostlinami kolem něj i s obsádkou vody, v níž se vyskytují vranky, pstruzi, lipani a další druhy ryb.

„V prvním podzemním podlaží expoziční budovy je vstup do osm metrů dlouhého a tři metry vysokého sladkovodního tunelu, který je jakýmsi oknem do podvodního světa," láká návštěvníky k prohlídce expozice Kovářík. Kromě toho tu mohou děti i dospělí nahlédnout bez ohledu na roční dobu do mokřadu o hloubce dva a půl metru, v němž se budou prohánět nejteplomilnější ryby, jako jsou líni nebo želvy bahenní. Na stěnách prvního podzemního podlaží nechybí ani názorná dotyková výstava ryb, která je určena zejména pro zrakově postižené.

„Expozice je zaměřená na vzdělávání, zejména pro děti od mateřských škol až po středoškolské studenty a vysokoškoláky. Ve druhém podzemním podlaží se může návštěvník podívat do zimoviště ryb v hloubce 6,5 metru," prozrazuje autor projektu. Raritou je dotykový bazén, v němž jsou u nás nepůvodní vodní živočichové, kteří tu zdomácněli, ale jaksi sem nepatří. Jsou to třeba karasi stříbřití, střevličky východní, raci signální či želva nádherná.

„Na stropě druhého podzemního patra bude promítán život kolem vody. Návštěvníci tu uvidí a uslyší vodní ptáky, zatímco na podlaze pomyslně poteče řeka, níž budou ryby a další vodní živočichové," informuje Kovářík. V expoziční budově jsou také k vidění vypreparovaní bobři, volavka, divoká kachna a husa.

„Při čištění tunelu, které bude potřeba provádět třikrát týdně, jsem si ověřil, jak je vyza zvědavá ryba. Ostatní ryby, které byly rok v koupacím rybníku, jsou už na mě zvyklé. Byl jsem se na ně podívat i v zimě, kdy byl rybník pod ledem," svěřil se sportovní potápěč Vladimír Přibyl.

V areálu Živá voda byl už v létě zpřístupněn veřejnosti koupací biotop o ploše tisíc dvě stě metrů čtverečných, skládající se z brouzdaliště pro děti a plavecké zóny. „Milovníci vodních radovánek, k nimž patřím i já, jím byli uneseni. Mohli jsme si tu zaplavat se stošedesáticen­timetrovým sumcem, metr dvacet dlouhou štikou, více než metrovým tolstolobikem a dalšími rybami. Prostě paráda," nechala se slyšet učitelka velehradské mateřinky Renata Hlavsová.