Letošní ročník se zaměřil na to, co jedlo na vojenských taženích. Program měl tři části. Nejednalo se jen čistě o gastro akci, ale měla také edukační přesah. Brodské muzeum připravilo k akci krátký film, jež pojednával o obléhání Uherského Brodu.

"Jeho součástí byly rovněž výňatky z kronik. Ve filmu se mluví o všech obléhání města během století," prozradil za pořadatele Bronislav Haluza.

Kromě filmu si návštěvníci vyslechli také přednášku Jana Biedermana, kurátora Vojenského historického ústavu Praha, o zbraních a životě v 15. století. Jistým vyvrcholením byla samotná hostina v parku. Podávala se hrachová polévka a hovězí na zeleno.

"Návštěvníci ji dostali za první žold, který jim dali uvaděčky u vchodu. V 15. století totiž neexistovala polní kuchyně. Voják si totiž musel buď sám vařit, nebo si jídlo koupit," sdělil Bronislav Haluza.

Součástí večeře byly i scénky z života vojáků. Po skončení tohoto programu si příchozí mohli dát pivo, zvěřinovou paštiku nebo hovězí. Jídlo pro letošní ročník uvařil jako v minulých letech Michal Fojtík z charitní kuchyně.

 "Je to zajímavá kombinace pochutnat si na něčem, co se jedlo kdysi, a ještě se něco o té době dovědět," pochválil akci Zdeněk Pochylý.

Maso na zeleno
Uvařte maso, jaké chcete, ve víně nebo ve vodě nebo v hovězím vývaru s mlékem. Pak osmažte maso v živočišném tuku. Vezměte zázvor, petržel, trochu šalvěje, chleba rozmáčený v troše vývaru, verjus a sýr, pokud chcete.