Uspořádala ji tamní společnost přátel historie Morrigan.

„Je dobré, že ve Starém Městě existuje skupina oživlé historie Morrigan, která už počtvrté pořádá pod patronací města Procházku středověkem. Ač spolek původně vznikl jako šermířská skupina, během let začali oživovat středověký život, nikoliv raný, ale z pozdějšího období,“ okomentoval akci Luděk Galuška (57), archeolog Moravského zemského muzea.

Zdůraznil, že je dobré si připomínat ve skutečných dějinných místech středověkou minulost. A Staré Město má podle docenta Galušky velmi výjimečnou středověkou minulost také z období 12. až 14. století.

Slovácké divadlo. Ilustrační foto.
Slovácké divadlo vykročilo do nové sezony

„Jsem rád, že máme v našem městě skupinu Morrigan, která zachovává středověké tradice a ukazuje je široké veřejnosti právě na náměstí Velké Moravy. I k takovým účelům jsme náměstí vybudovali,“ konstatoval první muž Starého Města Josef Bazala.

Na staroměstské procházce středověkem, kterou moderovala členka Morriganu Jana Kašpar Jelínková, se mohli návštěvníci na vlastní oči přesvědčit, jakou lásku a zručnost měli lidé ve středověku ke svým originálním řemeslům. Třeba k platnéřskému, košíkářskému, kožedělnému, keramickému, kovářskému či ke tkaní vlněných látek.

„Díky všem řemeslníkům a účinkujícím se opět podařilo vytvořit na náměstí Velké Moravy jedinečnou atmosféru. Spousta kladných ohlasů nás utvrzuje v tom, že byl o naši akci opravdový zájem,“ řekl s nadšením Bohumil Višenka, předseda staroměstské společnosti přátel historie Morrigan.

Ani chvíle odpočinku a rozptýlení nebyly ve středověku věcí neznámou, byť volný čas na rozdíl od současnosti byl daleko častěji propojen s prací.

Ačkoliv mnoho moderních aktivit od středověku přibylo, středověcí občané by dnes koukali, co to ti lidé 21. století všechno vymysleli. Kromě řemeslných aktivit, jimiž se účastníci na náměstí prezentovali, nebylo zapomenuto ani na kluky a holky.

„Pro ně bylo připraveno kolbiště, jízda na poníkovi, dílničky, zhlédnout mohli pohádky v podání loutkoherců nebo se naučit základy středověkého tance,“ informoval Bohumil Višenka.