„Na závěr června, Měsíce myslivosti, jsme chtěli ty malé kluky a holky seznámit s tím, co všechno ta naše dobrovolná práce společnosti přináší. Řekli jsme jim, že být myslivcem neznamená jen chodit s flintičkou do lesa na čekanou, střílet na srnce, bažanty a zajíce. Být myslivcem znamená především přírodu chránit, poznávat a naučit se jí pomáhat,“ uvedl na úterní akci předseda mysliveckého sdružení František Maňásek.

Muži v zelených kamizolách si děti na krátké přírodovědné stezce vyzkoušeli, jak znají rostliny a stromy a zvěř, jež k Chřibům patří. Ukázali jim také, jak se cvičí lovečtí psi, jak se s nimi pracuje v revíru. Zlatým hřebem celé akce byla střelba ze vzduchovky. „Střílet, tak to mně šlo, ale problémy jsem měl s poznáváním některých druhů vypreparované zvěře. Ale doučím se to, abych si tu příště netrhl ostudu,“ pravil desetiletý Aleš Salinger. Osmiletá Kateřina Brázdilová se pochlubila, že se zahanbit nedala ani ve střelbě, natož v poznávání zvěře. „Mám zvířátka ráda a vím, že by se zajíčků nebo srnčátek neměli lidé dotýkat nebo si je dokonce brát domů,“ dodala Kateřina.

Když den dětských radostí skončil předali myslivci těm nejlepším věcné ceny a medaile. „Cílem takových akcí není vychovat ze všech dětí myslivce, ale lidi, kteří budou mít rádi přírodu, k níž se budou chovat citlivě a ohleduplně,“ poznamenali shodně myslivci František Maňásek a Josef Gejdoš.