Jejich společným jmenovatelem je Libor Koutník. Sedmatřicetiletý muzikant z Uherského Hradiště žijící v Praze před pár dny vydal pod uměleckým jménem Kolib svou první sólovou desku s názvem „My Own Man".

„V posledních letech jsem na to myslel hodně. Byla doba, kdy jsem se na hudbu úplně vykašlal, ale srdce se vždycky ozve a řekne ti, co máš udělat. Takže je dobře, že i tohle období bylo, všechno jsem si ujasnil," říká autor hudby a spoluautor textů na albu čítajícím deset skladeb v angličtině.

„Zpívat anglicky, to už samo o sobě je u nás trochu handicap. Navíc samotnému nahrávání předchází daleko náročnější proces a nespočet bezesných nocí. Řešíme věci, které bychom v češtině vůbec neřešili. Nicméně hudba, kterou dělám, díky tomu nemusí zákonitě končit u hranic republiky. Její celkový charakter je univerzálnější a proto můžeme pokoušet štěstí i jinde," dodává Kolib, jehož srdce muzice patřilo odmalička.

Na album se mu podařilo sehnat skvělé spolupracovníky, například uznávaného producenta Ecsona Waldese (David Koller, Sunshine) nebo renomovaného amerického baskytaristu Fernanda Saunderse, který hrál třeba i s Ericem Claptonem či Janem Hammerem. „Snažili jsme se udělat desku, která by zněla moderně a přitom z ní byl cítit nádech osmdesátých let, na nichž jsem vyrůstal a nahlížím k nim s respektem, k čemuž mi dopomohl jak Ecson jako producent nahrávky, tak Fernando a jeho zvuk. I díky tomu věřím, že má nahrávka potenciál oslovit posluchače napříč spektrem," dodává Kolib. V současné době dává dohromady kapelu, aby mohl začít koncertovat, a i ta bude zřejmě mezinárodní. „Prázdniny jsou ve znamení příprav, abychom na podzim byli důstojně připraveni a materiál z desky převedli v plném lesku na pódium, což je pro mě další výzva. V každém případě si to chci hlavně užít, když teď dělám to, co mě baví nejvíc," uzavírá Kolib.

Album vydalo nezávislé vydavatelství Skywards Music a je k dostání v běžné distribuci. (petk)