„Na podzim bývalo pravidlem, že se téměř v každém domku, nebo ulici vařila povidla ve velké kotlině. Chtěli jsme tuto tradici obnovit, protože to známe jenom z vyprávění. Zároveň jsme na suché plotně pekli olipy z bramborového těsta a čerstvými povidly je natírali," řekl správce tamního muzea a organizátor akce Libor Velan.

Příchozí podle jeho slov mohli také ochutnat dýňovou marmeládu, kterou v muzeu vyrábějí, včetně sušeného ovoce a jablečného mošt.

„Jsem rád, že se tradici podařilo obnovit. Nejvíc bych chtěl poděkovat rodině Petrujové, jejíž členové byli hlavními tvůrci vaření povidel a měli k dispozici všechno potřebné vybavení. Není to žádná legrace deset hodin stát u kotle a nepřestat míchat," poznamenal Libor Velan.

V objektu muzea v Bystřici pod Lopeníkem jsou stále k vidění dvě výstavy. V jeho komoře nainstalovali do 13. října práce výtvarnice Danuše Šumíčkové a ve stodole si mohou hosté prohlédnout fotografie Libora Velana z knihy Jak chutná Slovácko.