Prasečí chřipka přitom v těchto dnech děsí severní Moravu, podle serveru tn.cz měl v Třinci zemřít jeden pacient nakažený virem A/H1N1. Od nemocného pacienta se navíc měla nakazit také pětice zdravotních sester. Zda se jedná o stejnou zdravotní komplikaci také v Uherskohradišťské nemocnici, není prozatím jasné.

Stav pacienta je vážný

„Mohu potvrdit, že máme takového muže hospitalizovaného na oddělení ARO. Jeho stav je vážný, ale momentálně stabilizovaný. Lékaři mu podávají antivirotika. Prasečí chřipka zatím není potvrzena, jde pouze o podezření. Je potvrzena chřipka typu A, do této kategorie spadá i zmíněná prasečí chřipka," uvedla pro Slovácký deník mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Dana Lipovská. Na stoprocentní potvrzení toho, zda se jedná o zmíněnou prasečí chřipku, musí podle jejích slov lékaři prozatím počkat. Potřebné vzorky poslali na specializované pracoviště v Ostravě.

Čím je prasečí chřipka specifická, naznačila primářka hradišťského infekčního oddělení Eva Černá. „Příznaky u prasečí chřipky jsou téměř totožné s běžnou chřipkou. Doprovází ji vyšší horečka, kašel či bolesti svalů. Pokud má však člověk oslabenou imunitu nebo další potíže, může být průběh nemoci daleko horší, doprovázený zápalem plic či kloubním onemocněním," vysvětlila Eva Černá.

Zda se v případě hospitalizovaného muže jedná o tuto komplikovanější formu chřipky, budou lékaři vědět během dvou týdnů. „Samozřejmě se ale musíme chovat, jako by to prasečí chřipka byla, chřipky typu A se totiž přenáší vzduchem," upozornila Dana Lipovská.

Speciální opatření zavádět nemuseli

K žádným nadstandardním krokům ovšem vedení nemocnice přikročit nemuselo. „Na anesteziologicko - resuscitačním oddělení je boxový izolační systém a personál tam vždy důsledně dodržuje zvýšený hygienický režim, takže se nemusela dělat žádná speciální opatření," dodala mluvčí.

Podle ní se lékaři v Uherskohradišťské nemocnici s prasečí chřipkou minimálně poslední tři roky nepotýkali.

Jiného názoru je ovšem Hana Tkadlecová z krajské hygienické stanice ve Zlíně. To, co je dnes nazýváno prasečí chřipkou, je podle jejích slov chřipka typu H1N1, která je v současnosti v populaci už naprosto běžná.

„Momentálně se potýkáme s chřipkovou epidemií a všechny chřipky jsou způsobeny virem H1N1. Jde o pandemickou chřipku, která se u nás vyskytuje už zhruba sedm osm let. Nepochybuji, že ve zmíněné nemocnici určitě leží půlka pacientů s tímto typem chřipky," sdělila hygienička poněkud překvapivé informace.

„Výjimečná byla především ve své první sezoně v roce 2008, kdy byla pandemie. My v této souvislosti standardně sledujeme nemocnost, stejně jako závažné průběhy tohoto onemocnění či případná úmrtí," doplnila Hana Tkadlecová.