S úderem druhé hodiny vstupuji do místní volební místnosti a zdravím se s volební komisí. První nedočkavec záhy přece jen přichází a na volebním seznamu se začíná pomalu škrtat. „Spěchám do práce, tak jsem přišla odvolit hned po otevření volební místnosti," vysvětlila mi s úsměvem první volička z Drslavic.

V doprovodu syna přichází asi po deseti minutách i tamní nejstarší obyvatelka, 92letá Vlasta Havlová. Stále vitální a činorodá žena předkládá občanský průkaz a vzápětí vhazuje do urny svůj lístek. Rostislav Mihel, starosta obce, nabízí pamětnici obce slivovici na zdraví a odvoz domů.

„Šak my sa dohnětem. Chodím po dědině pravidelně i několikrát denně," odmítla razantně nejstarší občanka obce. Zapisovatelka voleb předpokládá účast kolem třiceti až čtyřiceti procent. Já jsem však vůči jejím odhadům skeptická. Pár minut po třetí hodině zde zjišťuji prozatímní účast asi dvaceti voličů.

O půl hodiny později vcházím do jedné z čtrnácti volebních místností v Uherském Brodě. V prostorách okrsku č. 1 (SOU Svatopluka Čecha) zjišťuji, že se tu souběžně koná Den otevřených dveří. Po menším bloudění chodbami nacházím ty správné dveře a v nich hledám předsedkyni komise, která mi sděluje, že volební účast je zatím kolem pěti procent.

Mou poslední zastávkou jsou Šumice. Tady zatím evidují také účast kolem pěti procent. Kuriozitou tamních voleb jsou dvě komise umístěné jednom sále kulturního domu. Od Aleny Tlachové, zapisovatelky voleb, se dozvídám, že prvotní nápor už poklesl a členové komise si krátí čas čtením, luštěním křížovek či vzájemným povídáním. Jako první volili členové komise, svůj hlas hodil do urny už i pan starosta. 

PAVLA PINĎÁKOVÁ